HIFK vei Talviklassikon, JYP liigan kärkipelin

Eurooppalaisen seurajääkiekkoilun ennätysyleisö, 36 644 katsojaa, näki lauantaina HIFK:n juhlivan SM-liigan ensimmäisen Talviklassikon voittoa.

Ottelu toi pääsarjan jääkiekkoilun takaisin ulkoilmaan lähes 45 vuoden tauon jälkeen.

Liigakolmonen HIFK aloitti Helsingin Olympiastadionilla paikallispelin murskaavasti, kun se johti 43 sekunnin pelin jälkeen Jokereita jo 2-0. Ottelu tasoittui pimentyneessä illassa, mutta HIFK vei sarjapisteet maalein 4-3. Mikael Granlund avasi maalinteon 20 sekunnin pelin jälkeen ja viimeisteli loppuluvut kolmannessa erässä.

Kolmosketjun laitahyökkääjä Jari Jääskeläinen nousi JYP:n sankariksi jatkoajalla, kun liigan sarjakärki kukisti -kakkosen Ässät 3-2. Jääskeläisen maali syntyi ajassa 62.22.

Matti Kuparinen vei Ässät 1-0-johtoon avauserässä ylivoimalla, mutta kahdella Jyrki Välivaaran maalilla JYP kaasutti ohi. Ässät pakotti kotijoukkueen kuitenkin jatkoajalle Veli-Matti Savinaisen maalilla vajaat kolme minuuttia ennen kolmannen erän päättymistä.

HPK ja KalPa paransivat asemiaan

HPK kipusi taulukossa Jokerien ohi neljänneksi, kun se kukisti Bluesin 4-1. Rinkelinmäellä peli oli viime sekunneilla pitkään poikki, kun tuomaristo selvitteli tappelusta tulleita rangaistuksia. Nujakan aloitti Bluesin Patrik Lostedt haastamalla Kerhon Aleksi Holmbergin.

KalPa nousi kuudenneksi nousemalla kahden maalin tappioasemasta 4-2-paremmuuteen Pelicansista. Joulukuisesta nivusleikkauksestaan toipunut Kalle Kerman oli voittajien tehokkain kahdella maalillaan.

Lukko heräsi Tapparaa vastaan kiriin vasta päätöserässä oltuaan 0-2-tappiolla, mutta jatkoaika tummensi raumalaisyleisön tunnelmat. Shayne Toporowski teki tamperelaisten 3-2-voittomaalin, kun jatkoaikaa oli pelaamatta 24 sekuntia. Raumallakin tapeltiin, poikkeuksellisesti vaihtoaitiossa.

Liigan toinenkin tamperelaisjoukkue otti täyden pistepotin. Ilves katkaisi TPS:n kahden ottelun voittoputken, ja voiton ratkaisijana hääri ykkösketjun keskushyökkääjä Mark Lee. Hän keräsi tehot 1+2, kun Ilves kuritti turkulaisia 4-1. Leen nimiin merkittiin toisessa erässä syntynyt voittomaali 2-1:een, ja sen jälkeen hän syötti tamperelaisten päätöserän maalit.

Kärpät taistelee tiukasti pääsystä kymmenen parhaan pudotuspeleihin, vaikka vasta voittomaalikilpailusta hellinnyt 4-3-kotivoitto SaiPasta toi pistepussiin vain kaksi pistettä. Kymmenentenä oleva Tappara on kahden pisteen päässä Kärpistä, ja oululaiset ovat pelanneet yhden ottelun Tapparaa vähemmän. Kamil Kreps teki ratkaisumaalin ja keräsi varsinaisella peliajalla tehot 1+2.