HIFK:n huippuvahvistus Sakari Salminen vaihtanut seuraa tiuhaan tahtiin viime vuosina: "Olen tehnyt vääriä valintoja"

HIFK on Sakari Salmiselle jo seitsemäs seura viiden kauden sisään. Salminen myöntää, että hän on tehnyt matkan varrella vääriä valintoja – odotukset HIFK:n keväästä ovat kuitenkin korkealla. 

Sakari Salminen lähti SM-liigatähtenä KalPasta KHL:n Torpedoon 2013. Siellä hän pysyi kaksi kautta, mutta ensimmäisen KHL-reussun jälkeen seurat ovat vaihdelleet nopeasti: Fribourg, Växjö, Jokerit, Dinamo Moskova, Porin Ässät ja Helsingin IFK.

Salminen tuli Ässiin viime vuonna kesken kauden kolmen vuoden sopimuksella. Siihenkin diiliin tuli mutka, kun HIFK ilmoitti hankkineensa Ässien kultakypärän riveihinsä. 

Miksi tällaista turbulenssia, Sakari Salminen?

– En ole päässyt pelaamaan joka paikassa parhaalla tasolla. Matkan varrella on tullut vääriä valintoja. En ole esimerkiksi ottanut riittävän tarkasti selvää roolista joukkueessa, Salminen vastaan Helsingin jäähallissa uransa toisten HIFK-treenien jälkeen. 

Salminen ei lähde erittelemään pettymykseen päättyneitä seuravaihtoja. 

– Se on urheilua. Olen kuitenkin monta kokemusta rikkaampi. Olen nähnyt paljon maailmaa, erilaisia valmentajia ja pelaajia. 

Salminen ottaa myös kantaa pelaajien kohteluun mediassa vaikeilla hetkillä. 

– Kun menee huonosti, pelaaja dumpataan otsikoissa. On se aika käsittämätöntä välillä. Nykyään on vielä kaikki twitterit, instat ja facet, joissa on aika rajua juttua. 

Salminen itse on hyvin epäaktiivinen somen käyttäjä. 

– Pitäisikö liittyä? Voisin haukkua minua haukkuneita takaisin, Salminen naurahtaa. 

"Ässät pystyy säästämään rahaa"

Salmisen alkukausi Porin Ässissä oli hyvin ristiriitainen. Hänelle itselleen tuli hyvin tehopisteitä (10+21=31), ja laitahyökkääjä viiletti Ässien kultakypäränä. Joukkue rypi kuitenkin sarjan jumbona. 

– Kaikki tietävät Porin tilanteen. Nyt he pystyvät säästämään rahaa. Ratkaisu oli helppo itselle ja Ässille. 

– HIFK oli asiassa aktiivinen. Minun piti ajatella siinä kohdassa itseänikin. Nyt avautui huikea sauma pelata keväällä isoista asioista. 

Salminen suhtautuu hyvin realistisesti niin sanottuihin tyhjennysmyynteihin. Hänen mielestään karsintojen pelaaminen olisi urheilullisesti hienoa, mutta hän myöntää myös taloudellsen puolen nykyjärjestelmässä. 

Salminen muistelee hymyssä suin vuoden 2009 legendaarista karsintasarjaa Ässissä Vaasan Sportia vastaan. Ässät voitti seitsemässä pelissä ja säilytti paikkansa SM-liigassa. 

– Suljetussa sarjassa on selvää, että jossain kohtaa joutuu säästämään. Olisi tyhmää pitää kaikki pelaajat kauden loppuun asti. 

Kultakypärä pysyy päässä

Salminen on treenannut ensimmäiset treenit yhdessä Tommi Santalan ja Iikka Kangasniemen ketjussa. Koossa on hyvällä tavalla vanhan liiton pelimiesten liittoutuma. 

Salminen pelaa heti ensimmäisessä pelissään torstaina HPK:ta vastaan kultakypärä päässään. Näin Erik Thorell siirtyy tavallisella päänsuojalla varustettujen kastiin. 

– Onhan se vähän outo tilanne, Salminen kuittaa kypäräkeissin. 

HIFK on petrannut otteitaan kauden edetessä, ja joukkue on vahvistunut Salmisen lisäksi muutenkin. Puolustaja Joonas Lyytinen ja hyökkääjä Jasse Ikonen  tuovat leveyttä rosteriin. 

– Kun katsoo joukkueen nimilistaa, niin on selvää, että HIFK:lla on potentiaalia pitkälle. 

Lue myös:

    Uusimmat