Hesarille ja Iltalehdelle langettavat päätökset Julkisen sanan neuvostolta – MTV:lle vapauttava

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi keskiviikon kokouksessaan kolme langettavaa päätöstä. Ne saivat Helsingin Sanomat, Iltalehti ja Terve-verkkosivusto.

Iltalehden ja Terve-sivuston langettavat ratkaisut koskivat piilomainontaa, HS:llä virheen korjaamattomuutta.

Vapauttavan päätöksen saivat MTV, Aamulehti ja Ilta-Sanomat. MTV:n vapauttavasta päätöksestä JSN joutui äänestämään. Vapauttavalle kannalle päätyi yhdeksän neuvoston jäsentä ja kolme oli langettavan ratkaisun kannalla.

Langettavat virheen korjaamisesta ja piilomainonnasta

Helsingin Sanomien langettava liittyi juttukokonaisuuteen, jossa käsiteltiin lehden kahden toimittajan oikeudessa saamaa tuomiota turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Jutusta kannellut oli puuttunut Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon epäsuoraan siteeraukseen, jossa oli virhe. HS:n päätoimittajan vastauksessa JSN:lle myönnetään, että jutussa oli virhe, mutta hän ei pitänyt sitä oikaisua vaativana virheenä. JSN katsoi toisin.

Iltalehden langettava päätös koski juttua, jossa kerrottiin mediasta tutun pariskunnan myynnissä olevasta retkeilyautosta. Jutussa oli linkki Nettiauto-verkkosivustolle. JSN katsoo, että verkkosivuston nimi mainittiin jutussa niin monta kertaa, että siitä tuli huomattavan näkyvä osa jutun sisältöä.

Terve-verkkosivuston langettava tuli toimituksen ulkopuolisen ihmisen ylläpitämästä blogista, jossa kirjoitettiin muun muassa kosmetiikasta. Neuvosto katsoo, että kyseinen blogi oli sivustolla toimituksellisesti valikoituneena ja korostettuna sisältönä ja siksi Journalistin ohjeiden vaatimus piilomainonnan torjumisesta koskee myös sivustoa. Neuvoston näkemyksen mukaan verkkosivuston lukijat eivät pystyneet arvioimaan kirjoittajan kytkösten vaikutuksia kirjoittajan valintoihin.

Aamulehdelle, Ilta-Sanomille ja MTV:lle vapauttavat

IS:n ja Aamulehden vapauttavat ratkaisut liittyvät samaan kokonaisuuteen, joka käsitteli tammikuussa tapahtunutta puukotusta tamperelaisen hypermarketin pihalla. Kantelijan mukaan juttujen yhteydessä julkaistuissa kuvissa näkyi harvinainen ja tunnistettavissa oleva harrasteauto, josta henkirikoksen uhri oli tunnistettava.

JSN katsoi, että auton rekisteritunnus oli peitetty eikä kuvissa näkynyt tapahtumaan osallisia. Neuvosto katsoo, että laaja yleisö ei voinut tunnistaa uhria kuvista, vaikka omaiset pystyivätkin.

MTV:n juttu käsitteli sähköautojen akkukoteloiden lommoja. Jutun otsikossa kirjoitettiin "Miksi sähköauto ei mene läpi katsastuksesta? Näin moni auto on hylätty akkukotelon lommojen vuoksi tänä vuonna".

Jutun ingressistä selvisi vastaukseksi "Ei yhtään". JSN katsoo, että jutun otsikko koettelee Journalistin ohjeiden (JO) kohdan 15 rajoja. JO:n kohdan 15 mukaan otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate.

JSN äänesti päätöksestä ja vapauttavan puolesta äänesti yhdeksän neuvoston jäsentä, kun kolme oli langettavan kannalla.

Saivatko tiedotusvälineet puhtaat paperit Julkisen sanan neuvostolta Marinin bilevideokohusta? Vastaamassa puheenjohtaja Eero Hyvönen 6:52
Viime vuonan kysyttiin, saivatko tiedotusvälineet puhtaat paperit Julkisen sanan neuvostolta Marinin bilevideokohusta? Kysymykseen vastasi puheenjohtaja Eero Hyvönen.

Lue myös:

    Uusimmat