Henri muistaa opettajan karun teon, joka sai hänet tajuamaan erilaisuutensa: "Muut lapset lähtivät välitunnilla leikkimään pihalle"

Henri kertoo opettajan karusta teosta, joka sai hänet tajuamaan erilaisuutensa 0:55
Videolla: Henri kertoo opettajan karusta teosta, joka sai hänet tajuamaan erilaisuutensa

Tabu-jaksossa tavataan Tourette-diagnoosin kanssa elämään oppinut Henri.

Tabun  viidennen jakson teema on Touretten oireyhtymä. Jaksossa näyttelijä Pekka Strang  tapaa Tapion, Katjan, Marian ja Henri, joista jokaisella on Tourette-diagnoosi.

Henri kertoo Strangille, että hänen ensimmäiset Tourette-oireensa alkoivat kolmevuotiaana. Hän kertoo oireiden olleen esimerkiksi äänähdyksiä, nopeita, nykiviä liikkeitä sekä isoja vingahduksia. Virallisen diagnoosin Tourettesta hän sai ennen kouluikää. 

Kouluun mentyään Henri myös tajusi kertomansa mukaan nopeasti sen, että on erilainen valtaosaan verrattuna. Henrin mukaan myös opettajat toisinaan lietsoivat tätä. 

– Muut lapset esimerkiksi lähtivät välitunnilla leikkimään pihalle, niin minut opettaja pyysi pöytänsä eteen, otti vasemmasta ylälipastosta sekuntikellon ja rupesi ottamaan kellolla aikaa, että kauanko pystyn olemaan ilman näitä pakkoliikkeitä, Henri muistaa. 

– Tämä on oikeastaan ensimmäisiä muistoja sieltä ajoilta milloin olen vähän tajunnut, että kyllä tässä nyt erilaisia muihin nähden selkeästi ollaan. 

Myöhemmin kouluaikanaan Henri sairastui syvään masennukseen. 

– Sitten loppupeleissä nähtiin parhaimmaksi vaihtoehdoksi, että siirryn Poriin suljetulle lasten osastolle käymään sen kevätlukukauden läpi, Henri kertoo täsmentäen tämän tapahtuneen silloin, kun hän oli koulussa toisella luokalla. 

– Se on kuitenkin ollut se aika, kun olen tehnyt sen päätöksen, missä olen hyväksyttänyt itsessäni tämän asian kokonaan. Tiedostin olevani erilainen ja erotuin joukosta joka tapauksessa, niin misken tekisi sitä edukseni. 

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat