Henkilökohtainen tragedia innosti 13-vuotiaan keksimään turvallisemman tavan hoitaa haimasyöpää – palkintorahat hyvään käyttöön

Vasta teini-ikäinen Rishab Jain on ansainnut suurta tunnustusta voittamalla Young Scientist Challenge -kilpailun 25 000 dollarin potin keksinnöllään, jonka tarkoitus on parantaa vaarallisen haimasyövän hoitoa.

Viime vuonna yhdysvaltalainen Rishab Jain, 13, kohtasi suru-uutisen. Pojan perhetuttu oli kuollut haimasyöpään.

Haimasyöpä on vaarallinen tauti, joka löytyy harvoin varhaisvaiheessaan. Siksi kuolleisuus on haimasyövän kohdalla suurta.

Seitsemättä luokkaa käyvä Rishab on ollut pienestä pitäen kiinnostunut tekoälystä. Tutun menehtyminen haimasyöpään laajensi lapsineron mielenkiintoa lääketieteeseen.

– Päätin yhdistää nämä kaksi aluetta yrittäessäni ratkaista tekoälyn avulla todellista ongelmaa, Rishab kertoi Time-lehdelle.

Rishab sanoi Insider-sivustolle ottaneensa asian tiimoilta yhteyttä 253 lääkäriin ja saaneensa noin 30 vastausta alan johtavilta asiantuntijoilta ympäri maailman.

Videolla selvitetään ravinnon ja syövän yhteyttä. Artikkeli jatkuu videon alla.

Syöpä ja ravinto 5:18

Haiman sijainti vaikeuttaa hoitoja

Haimasyöpä todetaan harvoin ajoissa, sillä sen oireet ovat usein epämääräisiä ja haima sijaitsee muiden elimien peitossa.

– Se on hyvin vaikea tavoittaa, Rishab totesi.

Tämän vuoksi lääkärit joutuvat tällä hetkellä hoitamaan haimasyöpää tavalla, joka voi vaikuttaa syöpäsolujen lisäksi miljooniin terveisiin soluihin.

Rishab opetti tekoälyn löytämään nopeasti haiman ihmisen elimistöstä otetuissa magneetti- ja tietokonekerroskuvissa. Tarkoituksena on, että sädehoito kohdistuu täsmällisemmin juuri haimaan.

– Kun sädehoito osuu, se osuu haimaan tarkasti ja tehokkaasti, joten se voi auttaa hoitamaan kasvainta paljon tehokkaammin, Rishan kertoi.

Kymmenien tuhansien arvoinen idea

Hänelle myönnettiin ideasta 25 000 dollarin palkinto sekä nuoren tiedemiehen titteli.

Rishab aikoo käyttää voittorahat koneoppimisen kehittämiseen ja lasten teknologiataitojen kasvattamiseen. Osa rahoista on tarkoitus laittaa säästöön tulevia yliopisto-opiskeluja varten.

Tällä hetkellä Rishabin unelmissa siintää biotekniikan insinöörin tai lääkärin ammatti.

Nyt tärkeää olisi kuitenkin kiriä kiinni läksyissä, jotka ovat jääneet taka-alalle maailmaa parantavan innovaation vuoksi.

Lähteet: Time, Insider, People

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja