Helsingissä järjestettyyn mielenilmaukseen osallistui tuhansia ihmisiä – muutaman viikon päästä saatetaan nähdä piikki koronatartunnoissa: "Tietysti on tartuntamahdollisuus isoon joukkoon"

7:08
THL:n ja HUSin koronaluvuissa eroja – HUSin ylilääkäri kommentoi tilannetta

Helsingissä järjestettiin keskiviikkona suuri rasisminvastainen Black Lives Matter -mielenilmaus, johon osallistui jopa tuhansia ihmisiä. Väki kokoontui tiiviisti Helsingin Senaatintorille, eikä koronarajoituksia noudatettu.

Katso koko haastattelu videolta.

Senaatintorille oli poliisin arvion mukaan kerääntynyt noin 3000 ihmistä. Suomessa yli 500 henkilön massatapahtumat ovat edelleen kiellettyjä. Mielenosoituksessa oli tiivis tunnelma, eivätkä suositellut turvavälit toteutuneet.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen toteaa, että epidemian kannalta tällaiset tapahtumat eivät olisi vielä suotuisia.

– Kun ihmisiä kokoontuu isolla joukolla yhteen paikkaan, ja jos joukossa vielä liikutaan useiden ihmisten kontaktipintaa vaihtaen, niin silloin tietysti on tartuntamahdollisuus isoon joukkoon, Järvinen sanoo.

Tartuntapiikki on mahdollinen

Järvisen mukaan on mahdollista, että muutaman viikon päästä tapahtumasta nähdään tartuntapiikki.

– Mahdollista kaikki on. Tietysti ulkotila vähentää tartunnan riskiä, onneksi näin, hän sanoo.

Poliisi kehotti mielenosoituksen järjestäjää lopulta lopettamaan tapahtuman mahdollisimman nopeasti, suuren väkimäärän ja sen myötä kohonneen tartuntariskin vuoksi. Järjestäjä lopetti tapahtuman ja väkijoukko hajaantui.

Toista aaltoa voidaan estää vastuullisella käytöksellä

Järvisen mukaan rajoitusten lievennysten vaikutuksia ei ole vielä nähtävillä. Hänen arvionsa mukaan vaikutuksia voi alkaa näkemään vasta juhannusviikolla tai sen jälkeen. Virus on kuitenkin hiipunut Suomessa jo useiden viikkojen ajan ja epidemia on hallinnassa.

– Tautitapaukset ovat jo joitakin viikkoja sitten olleet selvästi hiipumassa. Tautia silti koko ajan esiintyy, eli ei tämä tauti täysin kadonnut ole, hän sanoo.

Koronaviruksen mahdollisesta toisesta aallosta ei Järvisen mukaan voi varmuudella sanoa mitään.

– Se millä sitä voidaan estää, on meidän kaikkien vastuullinen käyttäytyminen, Järvinen toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja