Mitä ihmettä? THL:n ja Husin koronaluvuissa on ristiriitoja – Infektiosairauksien ylilääkäri avaa tilannetta

THL:n ja HUSin koronaluvuissa eroja – HUSin ylilääkäri kommentoi tilannetta 7:08
Husin infektiosairauksien ylilääkäri avaa videolla Suomen koronatilannetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti tänään, ettei Suomessa todettu eilisen jälkeen yhtään uutta koronatartuntaa. Sairaanhoitopiirit ovat kuitenkin kertoneet uusien tartuntojen lisääntyneen.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen tviittasi aiemmin tänään, että Husin alueella tutkittiin eilen yhteensä 1132 näytettä, joista uusia positiivisia oli 15. Onko THL:n luvuissa siis ongelma?

– Tiedot siirtyvät laboratoriosta THL:ään automaattisen ilmoituksen pohjalta ja jotain vikaa tässä tiedonsiirrossa on viime päivinä ollut, koska valtakunnan luvut ovat olleet hieman pienemmät kuin mitä Husissa on todettu, selitti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen MTV Uutiset livessä. 

THL:n luvuissa on todennäköisesti ongelmia ja tilastoja joudutaan Järvisen mukaan korjaamaan. 

– Näitä tietokatkoja tulee aina silloin tällöin.

Rajoitusten vaikutukset eivät vielä näy

Järvisen mukaan Uudenmaan tartuntatilannetta voisi tällä hetkellä kuvailla rauhalliseksi tai vakaaksi. Arkipäivisin on testattu 1 000-1 200 ihmistä, joista noin 1,5 prosenttia on saanut viime viikon aikana koronapositiivisen tuloksen. Positiivisten osuus testatuista on siis laskenut, mutta heitä löytyy kuitenkin edelleen päivittäin.

– Itse olettaisin, että parin prosentin taso kuvastaa tällä hetkellä koronaviruksen esiintymistä hengitystieinfektioiden joukossa hyvin, Järvinen sanoi.

Eilen Helsingin Senaatintorilla järjestettiin iso rasisminvastainen mielenosoitus, jossa oli paikalla tuhansia ihmisiä. Järvinen on sitä mieltä, että tartunnan mahdollisuus on edelleen olemassa eli epidemian torjunnan kannalta tällaisia tilanteita hän ei mielellään näkisi vielä.

– Me emme vielä kykene koronarajoitusten lievennyksien vaikutuksia näkemään. Oikeastaan vasta juhannusviikolla tai sen jälkeen voidaan ruveta näkemään rajoitusten lievennysten vaikutukset selvemmin, Järvinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat