Helppo pakkaskelin virhe voi rikkoa ilmalämpöpumpun

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43
Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää.

Ilmalämpöpumppuja valmistavan Daikinin mukaan laitetta ei kannata sammuttaa kovillakaan pakkasilla. Mikäli lämpöpumpun on jo ehtinyt sammuttaa, ei sitä pidä käynnistää uudelleen ennen kelien lauhtumista.

Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu kertoo yhtiön tiedotteessa, että ilmalämpöpumppua ei ole tarpeen sammuttaa pakkasten kiristyessä. Hän muistuttaa, että käynnissä oleva laadukas ilmalämpöpumppu ei mene rikki kovistakaan pakkasista.

Kummu kehottaa luottamaan laitteen omaan automatiikkaan. Lämpötilan noustessa laitteen hyötysuhde paranee, ja on parempi, jos laite ohjaa itse itseään.

Entäpä sitten, jos laitteen on kovilla pakkasilla jo ehtinyt sammuttaa? Daikinin mukaan silloin on syytä olla tarkkana.

Älä riko laitetta

Kovilla pakkasilla, erityisesti alle –25 asteen lämpötiloissa, pumpun sammuttaminen ja käynnistäminen uudelleen voi aiheuttaa vaurioita laitteeseen. Laite kylmenee, kun se sammutetaan, ja mikäli pumppu käynnistetään uudelleen matalissa lämpötiloissa, nopea laitteen lämpeneminen voi aiheuttaa vaurioita sen osiin. 

– Jos lämpöpumppu on sammutettu ja pakkanen on erittäin kireä, on turvallisempaa odottaa sään lauhtumista ennen lämpöpumpun käynnistämistä, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

Vattenfallin Malkus Lindroosin mukaan pakkanen ei edes ole ilmalämpöpumpun suurin riesa.

– Vaikeinta pumpulle on nollakeli, kun ilmassa on paljon kosteutta. Silloin ilmalämpöpumpun ulkoyksikköön muodostuu paljon jäätä, joka pitää sulattaa usein, Lindroos totesi tiedotteessa.

Ilmalämpöpumppuja asennetaan ennätystahtiin 1:54
KATSO MYÖS: Ilmalämpöpumppuja on tänä syksynä asennettu ennätykselliseen tahtiin.

Lähteet: Daikin, Vattenfall

Lue myös:

    Uusimmat