Pitäisikö ilmalämpöpumppu välillä sammuttaa vai kannattaako pitää se aina päällä? Näin asiantuntijat vastaavat

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43
Katso myös: Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää

Kannattaako kotia kesähelteellä viilentävä ilmalämpöpumppu sammuttaa lomamatkan ajaksi vai pitää päällä koko kesän? Asiantuntijat ovat asiasta yllättävän erimielisiä.

Viilentävä ilmalämpöpumppu tuo helpotusta kuumaan kesäsäähän useissa suomalaiskodeissa. Monelle voi kuitenkin olla epäselvää, miten toimia, kun lähtee esimerkiksi lomamatkalle tai kesämökille: kannattaako ilmalämpöpumppu silloin sulkea vai jättää viilentämään kotia? 

Asiantuntijoiden vastausten perusteella asiassa ei ole yksimielisyyttä.

– Pumpun käyttäminen jäähdytykseen lisää rakennuksen energiankulutusta ja syö osaltaan niitä säästöjä, joita lämmityskäytössä on mahdollisesti saatu lämmityskauden aikana, energiatehokkuutta edistävän valtionyhtiö Motivan verkkosivuilla neuvotaan.

– Tästä syystä jäähdytystoimintoa kannattaa käyttää vain kohtuudella ja todelliseen tarpeeseen.Motiva neuvoo sulkemaan jäähdytyskäytössä olevan ilmalämpöpumpun, kun poistuu kotoa.

– Ei tarvitse viilentää silloin, kun ei ole itse paikalla. Laitteen voi todellakin sammuttaa silloin. Ei se mene siitä rikki, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoo Talouselämälle.

Suur-Uskin mielestä tyhjää kotia viilentävä ilmalämpöpumppu käyttää tarpeettomasti sähköä.

– Laite jäähdyttää taas aika nopeasti, vaikka sen sammuttaisi siksi aikaa, kun on pidempään poissa.

Rakenteet lämpiävät

Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtajan Jussi Hirvosen mukaan puolestaan ilmalämpöpumppua ei aina kannata sammuttaa, vaikka koti olisikin jonkin aikaa tyhjillään.

– Jos on lyhyemmän aikaa pois, rakenteiden on turha antaa lämmitä kuumaksi ja sitten yrittää jäähdyttää niitä pumpulla, Hirvonen kertoo Talouselämälle.

Hirvosen mukaan tuloksena voi silloin olla se, ettei energiasäästöä tule, mutta asumisviihtyvyys kärsii.

– Jäähdytyksen energiakulutus on niin pieni, että vaikka kuinka jäähdyttää pumpulla, ei saa kulumaan euroa päivässä.

Jos kyseessä on esimerkiksi viikkojen mittainen pitkä matka, Hirvosen mukaan ilmalämpöpumppu kannattaa sulkea.

– Jos lähtee päiväksi, pariksi tai kolmeksi pois, suosittelen, että antaa pumpun pitää oikean lämpötilan, etteivät rakenteet ehdi lämmitä, Hirvonen kertoo.

”Koko ajan päällä”

Matthias Fried ilmalämpöpumppuja myyvästä ja huoltavasta jyväskyläläisestä Matthias Fried Oy:stä kertoi taas viime vuonna Ylellä, että ilmalämpöpumppu voi olla päällä koko kesän.

– Itse laitan laitteen jäähdyttämään huhti-toukokuussa ensimmäisten lämpimien päivien tullessa ja säädän lämpötilan sopivaksi. Sammutan koneen tai vaihdan sen lämmitykselle loka-marraskuussa. Muuten se saa olla koko ajan päällä, Fried kertoi Ylellä.

Friedin mukaan kesälomamatka ei ole syy sammuttaa pumppua.

– Laite poistaa kosteutta sisäilmasta, ja kosteus siirtyy aina märästä kuivaan, hän kertoo.

Jos laitetta sammuttaa koko ajan, voi Friedin mukaan seuraus olla se, että ”kosteus sahaa rakenteiden läpi”.

Lue myös:

    Uusimmat