Helin kaikki raajat jouduttiin amputoimaan verenmyrkytyksen vuoksi – kahta lääkäriä syytetään törkeästä vammantuottamuksesta

1:24
Video kertoo: Tältä näyttävät neliraaja-amputoidun Heli Lyytikäisen proteesit ja näin niillä pääsee liikkumaan.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa on alettu käsitellä tapausta, jossa savonlinnanlainen perheenäiti menetti raajansa verenmyrkytyksen seurauksena. Syyttäjän mukaan hänen oireitaan ei otettu tarpeeksi vakavasti ensimmäisellä päivystyskäynnillä.

Syytteessä on kaksi Savonlinnan keskussairaalan lääkäriä ja sairaanhoitaja.

Sairaanhoitajaa syytetään vammantuottamuksesta. Syytteen mukaan potilasvastaanotossa työskennellyt hoitaja ei ollut tarpeeksi laajasti perehtynyt potilaan oireisiin ja määrännyt häntä tarpeellisiin päivystystutkimuksiin, joissa infektion tilasta olisi saatu olennaista lisätietoa.

Sisätautien osastolla päivystänyttä lääkäriä syytetään törkeästä vammantuottamuksesta. Syytteen mukaan lääkäri ei ottanut riittävän vakavasti ja ajoissa huomioon verenmyrkytyksen mahdollisuutta ja aloittanut antibioottihoitoa.

Erikoislääkärille kaksi syytettä

Toista lääkäriä syytetään törkeän vammantuottamuksen lisäksi virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän toimi tilanteessa niin sanottuna takapäivystäjänä sisätautiosastolla. Syyttäjän mukaan erikoislääkäri ei ollut ottanut vastaan kaikkea mahdollista tietoa potilaan tilasta eikä tarkistanut tilanteen vakavuutta henkilökohtaisesti.

Hän ei myöskään ohjeistanut päivystävää lääkäriä tilanteen sopivien hoitokeinojen arvioinnissa, syytteessä todetaan.

Perheenäiti sai viivästyneen hoidon seurauksena hengenvaarallisen verenmyrkytyksen. Häneltä jouduttiin amputoimaan kaikki raajat.

Syyttäjä vaatii sairaanhoitajalle ja päivystäneelle lääkärille sakkorangaistuksia. Erikoislääkärille vaaditaan ehdollista vankeutta tai tuntuvaa sakkorangaistusta.

Kaikki alkoi väsymyksestä

Tapaus sattui vuoden 2017 lopussa. MTV Uutiset on kertonut raajansa menettäneen Heli Lyytikäisen tapauksesta aiemmin viime vuoden helmikuussa.

Verenmyrkytyksen aikaan hän oli 48-vuotias ja työskenteli autoliikkeen myyjänä.

Lyytikäinen oli tuntenut olonsa poikkeuksellisen väsyneeksi joulukuisena perjantaina. Työpäivän jälkeen hän ajoi päivystykseen ja pääsi sairaanhoitajan vastaanotolle. Määrätty lepo ja särkylääke eivät kuitenkaan auttaneet.

Seuraavana aamuna lauantaina tilanne oli entistä pahempi. Lyytikäinen jaksoi hädin tuskin kävellä omin jaloin ja kuume oli kohonnut 39 asteeseen.

Kun hän viimein pääsi laboratoriokokeisiin, tulokset kertoivat massiivisesta bakteeritulehduksesta.

Raajat amputoitiin

Lyytikäisen raajat alkoivat mennä kuolioon. Lyytikäistä jouduttiin hoitotoimenpiteiden aikana elvyttämään, ja lopulta hänet nukutettiin päivien ajaksi.

Seuraavien viikkojen aikana, tammikuussa 2018, hänen jalkansa amputoitiin polvien alapuolelta, kädet ranteiden kohdilta.

Lyytikäinen kertoi MTV Uutisille antamassaan haastattelussa, että verenmyrkytyksen alkuperä jäi lopulta epäselväksi.

Oikeudessa ratkotaan nyt sitä, miksei hänen tilanteeseensa reagoitu asian vaativalla vakavuudella jo ensimmäisellä päivystyskäynnillä.

Etelä-Savon käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja