Mainos

Hei, hei helteet! Kuumat kesäsäät ovat tältä erää ohi – Meteorologi: Helle-ennätys on vielä mahdollinen

Kesähelteet ovat tältä erää takanapäin. Sää muuttuu ennusteen mukaan huomenna aiempaa viileämmäksi, epävakaisemmaksi ja tuulisemmaksi.

Kuumalle hellekesälle 2018 voidaan sanoa tänään hyvästit ainakin näillä näkymin.

– Toistaiseksi näyttää siltä, että tämä päivä oli kesän viimeinen hellepäivä. Helleraja ylittyi tänään vielä paikoin etelässä ja kaakossa, mutta ennusteessa ei näy uusia hellepäiviä ainakaan 10 päivään, MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo.

Mäntykannaksen mukaan syksy kurkistelee jo ovella alkavalla viikolla.

– Säätyyppi muuttuu viileämpään ja sateisempaan suuntaan. Ilmassa on etelässä loppukesän ja pohjoisessa jopa syksyn tuntua.

Lämpötilat laskevat alkavan viikon aikana 20 asteeseen ja sen alapuolelle.

– Etelässä vielä huomenna aurinkoisessa säässä päästään 20 asteen tuntumaan, ehkä sen ylikin. Pohjoisessa lämpötila on huomenna noin 15 asteessa. Loppuviikkoa kohti mentäessä viilenee etelässäkin. Parikymmpiä tuskin ylittyy loppuviikolla enää missään, koska sen verran näyttää sateiselta. Pohjoisessa päivälämpötila tipahtaa 10 asteeseen. Öisin on tätäkin viileämpää.

Niin sanottu terminen syksy saattaa Mäntykannaksen mukaan alkaa pohjoisessa ensi viikolla.

– Vuorokauden keskilämpötila tipahtaa silloin pysyvästi 10 asteen alapuolelle.

Intiaanikesä voi tuoda helteet takaisin

Helteen ystävien ei tarvitse vielä luopua toivosta kokea uutta helleaaltoa. Suomen tähän asti myöhäisin hellepäivä on koettu 17. syyskuuta vuonna 1947.

– On nähty monet kerrat, että syyskuussakin voi olla vielä kesäistä lämpöä. Syyskuussa on vielä ainakin se kolmisen viikkoa aikaa helteiden ystäville odotella, että josko vielä hellesaldo karttuisi – ellei sitten tehdä uusia ennätyksiä. Se on ollut aika lähellä monina vuosina, enkä ihmettelisi yhtään, jos ennätykset taas paukkuisivat jossain vaiheessa.

Helle-ennätyksestä uupuu vain 4 päivää

Tänä kesänä on koettu tähän mennessä 62 hellepäivää. Yksi niistä oli tänään, kun Lappeenrannassa Konnunsuon havaintoasemalla mitattiin loppuiltapäivästä 25,9 astetta. Määrä yltää toiselle sijalle vuodesta 1961 alkavassa tilastossa.

Suomen helle-ennätys on vuodelta 2002, jolloin Suomessa oli 65 hellepäivää. Siitä puuttuu tänä kesänä enää neljä päivää.

Suomen kaikkien aikojen kuumin päivä koettiin 29. heinäkuuta 2010, kun Pohjois-Karjalan Liperissä ylittyi 37,2 astetta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja