Hätäkeskuslaitoksella on sulattelemista Erica-järjestelmän tuomassa "kulttuurishokissa" – ohjelmistokehittäjä ärähtää lehtiväitteille: Kone ei päätä päivystäjän puolesta

11:35
Katso videolta koko keskustelu Huomenta Suomessa. Yliarvioiko uusi hätäkeskusjärjestelmä riskit?

Uusi hätäkeskusjärjestelmä Erica on noussut vuoden mittaan tiuhaan puheenaiheeksi muun muassa ajoittaisten ylivarautumiseen liittyvien ongelmiensa takia. Ohjelmistoa kehittäneen mukaan uutisotsikot keskittyvät väärään asiaan.

Otsikoissa on pyörinyt väitteitä siitä, että uusi Erica-järjestelmä on lisännyt toisinaan tarpeettomasti kiireellisiä tehtäviä ja heikentänyt valmiusaikoja. Poliisin toimintavalmiusaika oli alkuvuodesta huonoin kymmeneen vuoteen.

Ericalla on erilaiset toimintaperiaatteet edelliseen järjestelmään nähden, joten hätäkeskuslaitoksellakin on ollut sulattelua "kulttuurishokin" kanssa. 

– Isoimpana asiana tietysti on tämä otsikoissakin ollut riskianalyysi. Se on pakottavampi ja ohjaavampi kuin mitä aiemmin on ollut käytössä, sanoo hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitokselta.

Niemisen mukaan vanhoista tavoista oppimisessa on vielä työtä tehtävänä.

Hän painottaa kuitenkin, että hätäkeskuslaitoksella on täysin uusi riskinarvioiden ohjeistuskokonaisuus, joka on integroitu järjestelmään. Sen kriteerit määrittää viranomainen, ja niitä on säädetty matkan varrella eri viranomaisten yhteistyönä.

– Lennosta tehdään koko ajan analyysia myös siinä, missä kohtaa herkkyyttä pitää säätää ylös tai alaspäin.

– Myös meidän toimintakulttuuria pitää tältä osin säätää ja osaamista kehittää.

"Otsikot irrotettu juurisyystä"

Järjestelmää kehittämässä olleen ohjelmistoarkkitehti Aapo Kosken mielestä uutisotsikot Ericasta on irrotettu juurisyystä. Hänen mukaansa järjestelmä on kansainvälisestikin huipputasoa.

Kosken mukaan järjestelmän ideana ei ole ollut, että kone tietäisi päivystäjää paremmin, millaisia resursseja kulloinenkin tehtävä vaatii.

– Sen tarkoitus on tukea päivystäjää, jos tämä on väsynyt edellisen puhelun jälkeen, hänellä on ajatukset muualla, tai hän on kokematon. Toimintatapa olisi sama riippumatta päivästä, ajasta ja väsymystilasta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja