Harvardin tutkimus: Tämä muutos keski-ikäisen painossa voi olla yhteydessä syöpään

Rintasyövän viimeinen piste 6:29
KATSO MYÖS VIDEO: Kuoppa rinnassa paljasti syövän – Tarjan sairausmatka sai pisteen, kun hänelle tehtiin uusi nänni. Minidokumentti kertoo Tarjan tarinan ja näyttää, miten uusi nänni syntyy.

Tuoreen Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan tahattomalla painonputoamisella voi olla yhteys syöpädiagnoosiin. Erityisesti vatsa-, maksa- ja haimasyövät olivat yleisempiä painonputoamisen jälkeen.

Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että 40-vuotiaat ja siitä vanhemmat terveydenammattilaiset, joiden paino putosi yli 10 prosentin verran, olivat 57 prosenttia korkeammassa riskissä sairastua syöpään vuoden sisällä kuin ne terveysasiantuntijat, joilla paino pysyi samana, kertoo Mail Online -verkkolehti.

Harvardin yliopiston tutkimus aiheesta keskittyi 40-vuotiaisiin ja sitä vanhempiin naishoitajiin sekä miehiin, jotka olivat terveydenhuollon ammattilaisia.

Naishoitajien terveyttä seurattiin vuosien 1978–2016 aikana ja miehiä vuosien 1988–2016 aikana. Kaikkiaan tutkittavia terveydenhuollon ammattilaisia oli yli 157 000.

Tutkimus keskittyi terveydenhuollon ammattilaisiin, sillä asiantuntijoiden mukaan painonputoaminen perusterveydenhuollon työssä on yleistä.

Tutkimukseen osallistujat kirjasivat painonsa ylös kahden vuoden välein ja heitä seurattiin kaikkiaan noin 28 vuoden ajan.

Tuloksista käy ilmi, että vuoden sisällä tahattomasta painonputoamisesta syöpätapauksia löytyi 1 362 kappaletta 100 000 henkilötyövuotta kohden kaikista osallistujista, jotka olivat äskettäin laihtuneet yli 10 prosenttia painostaan.

Tulosta verrattiin niihin 869 syöpätapaukseen 100 000 henkilötyövuotta kohden, joita ei ollut edeltänyt äkillinen tahaton painonputoaminen.

Kaikkiaan tahattoman painonpudotuksen laskettiin merkitsevän 57 prosenttia korkeampaa riskiä sairastua syöpään.

Tietyt syöpätyypit olivat yhteydessä painonputoamiseen, toiset taas eivät

Ruokatorven, mahalaukun, maksan, sappiteiden ja haiman syövät olivat erityisen yleisiä osallistujilla, joilla oli taustallaan painon tahaton putoaminen.

Tutkijat saivat selville, että monet muut syöpätyypit, kuten rintasyöpä, genitaalialueen syöpä, virtsateiden syöpä, aivosyöpä tai melanooma, eivät olleet yhteydessä painonlaskuun.

Amerikan syöpäyhdistyksen mukaan selittämätön laihtuminen on usein ensimmäinen havaittava oire ruokatorven, haiman, mahan ja keuhkojen syövistä, kertoo Mail Online.

Laihduttaminen ei nosta syöpäriskiä

Tutkimustulos ei kuitenkaan ole osoitus siitä, että laihtuminen itsessään olisi syy syöpään sairastumiseen, vaan tutkijat arvioivat, että painonlasku oli pikemminkin oire syövästä, sillä erityisesti ruoansulatuskanavassa kasvavat syövät voivat johtaa ruokahaluttomuuteen.

Jos laihdut siitä huolimatta, ettet ole tehnyt muutoksia treenirutiiniisi tai ruokavalioosi, tulee sinun mennä lääkäriin selvittämään laihtumisen syy. On monia tekijöitä, jotka voivat johtaa odottamattomaan painonputoamiseen. Lääkärisi voi arvioida, tarvitsetko lisätutkimuksia, sanoo tutkimuksen johtaja, tohtori Brian Wolphin.

Lue myös:

    Uusimmat