Yksi keino auttaisi havaitsemaan rintasyövän ajoissa – silti suomalaisnaiset turvautuvat siihen yhä harvemmin

Tällaisia ovat rintasyövän oireet 2:07
KATSO MYÖS VIDEO: Tällaisia ovat rintasyövän oireet.

Jokainen nainen saa Suomessa kutsun mammografiaseulontatutkimukseen 50–69-vuotiaana kahden vuoden välein. Tutkimusten mukaan seulonta vähentää rintasyöpäkuolleisuutta, mutta Suomessa niihin osallistutaan silti vähemmän kuin aiemmin.

Tunne Rintasi ry on huolissaan siitä, etteivät kaikki rintasyöpäseulonta- eli mammografiatutkimukseen kutsun saaneet osallistu seulontoihin. 

Suomessa kutsu mammografiatutkimukseen lähetetään jokaiselle 50–69-vuotiaalle naiselle kahden vuoden välein.

60 prosenttia rintasyövistä löydetään yli 60-vuotiailta naisilta, runsaat 20 prosenttia 50–59-vuotiailta ja loput runsaat 10 prosenttia 25–49-vuotiailta. 

Suomen Syöpärekisterin tiedoista käy ilmi, että vuodesta 1992 vuoteen 2005 kutsutuista noin 87 prosenttia osallistui seulontatutkimukseen, mutta vuonna 2020 osallistumisprosentti oli enää 81 prosenttia. 

Heikentyneen osallistumisaktiivisuuden syistä ei ole tarkkoja tietoja, mutta Tunne Rintasi ry:n toiminnanjohtaja Johanna Artolan mukaan laskua on tapahtunut ainakin alemmissa sosioekonomisissa luokissa ja maahanmuuttajien keskuudessa.

Kaikki eivät välttämättä tiedä, että kyseessä on täysin ilmainen tutkimus. Toivoisin, ettei pelko tutkimuksiin liittyvästä kivusta olisi esteenä osallistumiselle, sanoo Tunne Rintasi ry:n järjestösuunnittelija Pilvi Kyrönlahti.

Jos tutkimukseen meno pelottaa tai jännittää, voi olla etukäteen yhteydessä kutsussa ilmoitettuun tutkimuspaikkaan, muistuttaa Kyrönlahti.

Levinnyt rintasyöpä ei ole enää parannettavissa

Tutkimusten mukaan vuosina 1992–2003 seulontaan kutsuttujen naisten kuolleisuus rintasyöpään oli 22 prosenttia pienempi verrattuna tilanteeseen, jossa seulontaa ei olisi järjestetty, käy ilmi Suomen Syöpärekisteristä

Seulontaan osallistuneiden naisten kuolleisuus taas oli 28 prosenttia pienempi.

Seulonnan vaikutusta rintasyöpäkuolleisuuteen on tutkittu myös myöhemmin 2000-luvulla ja tulokset pysyivät samoina.

Suomessa todetaan vuosittain noin 5 000 rintasyöpää, joista noin 40 prosenttia löytyy mammografiaseurantatutkimuksissa naisilta, jotka ovat olleet täysin oireettomia. 

Varhainen toteaminen on rintasyövän hoidossa valtavan tärkeää. Jos syöpä saadaan pois rinnan alueelta ennen kuin se on levinnyt imusolmukkeiden kautta tai muuta kautta, on paranemisprosentti noin 99, Artola huomauttaa.

Jos syöpä kuitenkin ehtii leviämään muualle elimistöön, silloin se ei enää ole parannettavissa oleva sairaus. Mutta erilaisilla hoidoilla voidaan parantaa elämänlaatua ja pidentää elinajanennustetta huomattavastikin. Sairastettavan rintasyövän tyyppi vaikuttaa syövän hoitomuotoihin ja hoitotuloksiin.

Katso myös minidokumentti: Mamillatatuointi: Rintasyövän viimeinen piste

Rintasyövän viimeinen piste 6:29
Tarjan rintasyöpä löytyi kesällä 2021, kun hän oli 53-vuotias. Raskaiden hoitojen ja rinnan poiston jälkeen hän päätti ottaa mamillatatuoinnin, jotta raskas sairausmatka saisi viimeisen pisteen.  

Lue myös:

    Uusimmat