Tiesithän näistä oireista? Kyhmy rinnassa ei ole ainoa rintasyövän merkki

Rintasyövän viimeinen piste 6:29
KATSO MYÖS MINIDOKUMENTTI: Mamillatatuointi: Rintasyövän viimeinen piste. Dokumentissa tavataan Tarja, jonka rintasyöpä löytyi kesällä 2021, kun hän oli 53-vuotias. Raskaiden hoitojen ja rinnan poiston jälkeen hän päätti ottaa mamillatatuoinnin, jotta raskas sairausmatka saisi viimeisen pisteen.

Vaikka rintasyövän yleisin ja tunnetuin oire on kyhmy tai patti, voi sairaus oireilla myös monilla muilla tavoilla. Havainto oudosta kuopasta nännin alla johti pohjoiskarjalaisen Tarjan syöpädiagnoosiin.

Kesäkuussa 2021 Tarja huomasi muutoksen rinnassaan laittaessaan ylleen pyyhettä saunomisen jälkeen.

Huomasin, että nännin alle ilmestyi kuoppa, kun nostin käden ylös. Ikään kuin joku olisi vetänyt narusta ja rinta olisi liikkunut narun perässä.

Vielä samalla viikolla Tarja sai rintasyöpädiagnoosin. 

Katso Tarjan tarina yllä olevalta videolta. Videolla nähdään, miten poistetun rinnan tilalle rakennettuun rintaan luodaan uusi nänni ja nännipiha tatuointikoneella.

Kihelmöintiä, ihottumaa, kyhmy...tunnista rintasyövän oireet

Rintasyövän yleisin oire on patti tai kyhmy. 90 prosentissa rintasyövistä juuri kyhmy on ensimmäinen oire, jonka sairastunut huomaa.

Sairaus voi kuitenkin oireilla useilla muillakin tavoilla, kuten Tarjan tapauksessa ihon vetäytymänä.

Ulkonäköön liittyvä oire, esimerkiksi ihon vetäytyminen tai muu ihomuutos, kuten nännin vetäytyminen sisään, on rintasyövän oire noin 5–10 prosentissa tapauksissa.

Myös haavauma tai ihottuma, joka ei parane esimerkiksi rasvaamalla, voi olla merkki syövästä, kertoo Tunne Rintasi ry:n toiminnanjohtaja Johanna Artola.

Nännin vetäytymässä voi näyttää siltä, että nänni lähtee eri suuntaan, missä se on normaalisti ollut. Nänni voi mennä esimerkiksi vinoon. Tällainen muutos voi johtua esimerkiksi syvällä olevasta kasvaimesta, joka tekee itsellensä tilaa kasvaessaan ja muokkaa rintakudosta.

10–15 prosenttia todetuista rintasyövistä on oireillut kihelmöintinä, kutinana, kuumotuksena tai rinnan kimmoisuuden muutoksena.

Kihelmöinnistä olen kuullut heiltä, jotka ovat sairastuneet ja tunteneet kihelmöintiä, että se tuntuu siltä kuin muurahaiset kävelisivät ihon alla.

Harvinaisempia oireita ovat nännierite, kainalokyhmy ja yleisoireet.

Yleisoireita voivat olla esimerkiksi väsymys ja sairas olo, johon ei löydy muuta selitystä. Lopulta kaikki sairaudet alkavat vaikuttamaan yleisvointiin, Artola sanoo.

Rintasyöpä voi olla myös oireeton

Suomessa diagnosoidaan vuosittain noin 5 000 rintasyöpää, joista jopa 40 prosenttia löytyy 50–69-vuotiaille naisille tehdyissä mammografiaseulontatutkimuksissa.

Syöpäjärjestöjen mukaan nuo 40 prosenttia rintasyövistä ovat löytyneet naisilta, jotka ovat olleet täysin oireettomia. Tämä johtuu usein siitä, että mammografiatutkimuksessa rintasyöpä löydetään niin varhain, että se ei vielä oireile, Artola kertoo.

Tutki Rintasi ry:n järjestösuunnittelija Pilvi Kyrönlahden mukaan mahdollisuus oireettomaan rintasyöpään on tärkeä tiedostaa.

Ei ole sairastuneen vika, jos hän ei ole huomannut sairastuneensa. Syöpää voi olla vaikea havaita itse esimerkiksi silloin, jos kasvain on niin syvällä tai niin pieni, ettei sitä ole mahdollista omin silmin tai sormin havaita.

Näin tutkit rintasi oikein

Tunne Rintasi ry suosittelee tutkimaan rinnat noin kerran kuukaudessa. Näin rinnat tulee tutkittua säännöllisesti ja niiden rakenne tulee tutuksi. 

Paras aika rintojen tutkimiseen on muutama päivä kuukautisten jälkeen, koska kuukautisten aikana kehoon kertyy nestettä ja turvotusta, jota voi olla myös rinnoissa. 

Kuukautisten jälkeen keho on yleensä niin sanotusti tyhjimmillään ja rinnat pehmeimmillään. Jos kuukautisia ei ole, päivä voi olla vaikka kuun ensimmäinen päivä, Artola kertoo.

Ohjeet rintojen omatarkkailuun

1. Katso 

Tutki ensin rinnat katseellasi.

Mene mahdollisimman valoisaan paikkaan peilin eteen. Käy rintasi katseellasi läpi edestä ja molemmilta sivuilta. Pidä ensin kädet alhaalla sivuillasi, nosta ne sitten hartiatasolle sivuillesi ja lopuksi vielä ylös, Artola ohjeistaa.

Kun käsiä liikuttaa, rintalihas liikuttaa rintoja eri asentoihin, näin voi löytyä muun muassa rinnassa oleva kuoppa. Kannattaa myös nostaa rinnat käsillään ylös ja katsoa, että rinnan alapuolella on kaikki kunnossa.

Purista vielä nännejä ja katso, tuleeko rinnoista vuotoa. 

Mikäli et imetä tai neste poikkeaa selvästi äidinmaidosta, on nännineste syy käydä tutkituttamassa rinnat lääkärissä.

2. Tunnustele

Monissa suosituksissa ohjeistetaan tunnustelemaan rintoja seisten, mutta me ohjeistamme menemään selälle makuulleen, sillä silloin rinnat ovat mahdollisimman littanoina rintakehän päällä, Artola kertoo.

Myös rintojen tunnustelu tulee tehdä kolmessa eri vaiheessa: ensin tutkittavan rinnan puoleinen käsi alhaalla vartalon vieressä, sitten käsi vietynä vartalon sivulle hartian tasoon ja lopuksi käsi nostettuna suoraksi pään yläpuolelle. Tunnustele rinta toisella kädellä. 

Käytä tunnusteluun leveää otetta ja käy rinta kauttaaltaan läpi. Älä töki sormella tai kahdella vaan pidä sormet yhtenäisenä levynä, jolla painelet rinnat läpi. Jos löydät jotain poikkeavaa, sitä voi tutkia yhdellä sormella, Kyrönlahti vinkkaa.

Myös kainalot voi tunnustella läpi, mutta koska siellä on imusolmukkeita, voivat ne olla turvonneet myös allergian tai flunssan vuoksi.

Seuraa poikkeavaa muutosta enintään kuukauden ajan.

Jos muutos ei pienene tai katoa, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Rinnoissa on paljon hyvälaatuisia muutoksia, eli muutoksesta ei kannata heti huolestua, Kyrönlahti muistuttaa.

Muista nämä, jos sinulle on tehty rinnan tai rintojen poisto

Mastektomian eli rintojen tai rinnan poiston jälkeen omaan rintakehään kannattaa tutustua uudelleen.

Leikkauksesta toipumiseen menee noin puoli vuotta tai vuosi, jonka jälkeen keho on ikään kuin asettunut uuteen asentoon ja rinnasta voi tunnistaa helpommin arpipaikat, Artola kertoo.

Heti leikkauksen jälkeen alueella voi tuntua pinkeyttä, turvotusta, puutumista ja säkenöintiä.

Rintakehä voi olla myös kosketusarka. Tärkeintä on tutustua rintakehään uudestaan, jotta huomaa mahdolliset muutokset ja erottaa ne leikkauksen jättämistä arvista ja kiinnikkeistä.

Muista nämä, jos imetät

On hyvin harvinaista, että rintasyöpään sairastuisi imetyksen aikana, mutta rintoja on hyvä tarkkailla ja tutkia säännöllisesti silloinkin.

– Jos rinnassa on tulehdusoireita, kannattaa sulkea pois imetykseen liittyvät tulehdukset. Jos rinnasta taas löytyy kyhmy tai patti, voi kokeilla erilaista imetystyyliä vauvan kanssa, sillä kyseessä voi olla tukkeutunut maitorauhanen tai täydet maitotiehyet, Artola muistuttaa

Rinnan tukoksiin ja alkavaan rintatulehdukseen voi kokeilla myös tulehduskipulääkettä, hellävaraista käsinlypsyä ja viileää käärettä. 

– Jos tulehdusoireet eivät helpota kotihoidolla vuorokaudessa tai oireeton patti tai kyhmy ajan kanssa, on hyvä käydä lääkärissä, Artola ja Kyrönlahti neuvovat.

Imetys voi tehdä rintojen omatarkkailusta haastavaa, mutta imettäessään kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, onko nännistä valuva neste maitoa vai jotain muuta, sillä nännineste on yksi rintasyövän merkki.

Löydät tietoa rintasyövästä, sen oireista ja omatarkkailusta Tunne Rintasi ry:n kotisivuilta

Lue myös:

    Uusimmat