Harkitsetko vanhaa asuntoa? Tämän takia entisöinti kannattaa!

Vanhassa vara parempi, ainakin mitä rakentamiseen tulee. Entisöintiin erikoistuneen Rakennusapteekin Jari Ahlqvist kertoo, miksi kannattaa ennemmin ehostaa vanhaa kuin rakentaa uutta.

Rakennusapteekin Jari Ahlqvist kertoo, että etenkin viimeisen reilun viiden vuoden aikana suomalaiset ovat innostuneet entisöinnistä aiempaa enemmän. Kunnostettavia kohteita voivat olla niin vanhat kaupunkiasunnot, torpat kuin huvilatkin.

– Viimeisen kolmen vuoden aikana myös rintamamiestyyppiset rakennukset 1940–60-luvuilta ovat tulleet suosituiksi. Niitä halutaan paitsi entisöidä myös sisustaa sen ajan hengen mukaan.

Entisöijät panostavat myös ekologisuuteen.

– Perinteisessä rakentamisessa ja vanhoissa rakennuksissa on käytetty aitoja materiaaleja. Kun käytetään aitoja, luonnollisia materiaaleja, voidaan puhua luonnonmukaisesta ja ekologisesta rakentamisesta.

Hän kertoo, että vielä 10 vuotta sitten entisöinnissä ajateltiin eri tavalla. Nyt ajan patina saa näkyä sen sijaan, että uusittaisiin pinnat entistä ehommiksi. Vanhoja kohteita uusitaan entistä varovaisemmin.

– Ylilyöntejäkin löytyy yhä. Paljon on pilattu ja heitetty roskalavoille – sitä tapahtuu liian paljon.

Mitä alkuperäisempi, sitä parempi

Vanhoissa taloissa miellyttävät ekologisten arvojen lisäksi myös esteettisyys. Ahlqvist nostaa esiin myös historian näkökulman: talon taustat ja tarinat tuovat vanhoihin rakennuksiin oman lisäarvonsa.

Mitä alkuperäisempi, sitä parempi, hän kiteyttää. Alkuperäisasun säilyttäminen modernisoimisen sijaan kannattaa myös rahallisesti.

– Kulttuurihistoriallinen ja rahallinen arvo kulkevat käsi kädessä, Ahlqvist toteaa.

Alkuperäisen kunnioittaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikista moderneista mukavuuksista olisi luovuttava täysin.

– Materiaalivalinnat ovat kaiken a ja o. Pitää tehdä ratkaisuja, jotka miellyttävät tämän päivän ihmistä, mutta niin että ne sopivat kokonaisuuteen, eivätkä riitele vanhan talon kanssa.

Tuhotut talot

Uuden uutta designia kaipaaville Ahlqvist ei silti suosittele vanhan talon valitsemista. Hänestä asukkaan pitää hyväksyä vanhan talon olemus eikä rakentaa uutta taloa vanhan sisään.

Vanhassa talossa asumisesta on tullut muotia, ja se osaltaan rohkaisee ylilyöntejä. Kerran tuhottua on vaikea enää palauttaa ennalleen.

– Olen ollut helsinkiläisessä huoneistossa, josta oli revitty pois kaikki lattiat, vanhat kaakeliuunit ja väliseinät. Tilalle oli tehty sairaalamainen, valkoinen koppi, jonka keskellä oli vielä höyrysauna. Vuodelta 1905 peräisin olevassa kerrostalossa. Se oli täystuho, Ahlqvist napauttaa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja