Yhdysvaltalaista sotalaivaa kohtaan hyökätty Punaisellamerellä? MTV seurasi sotaa 3.12.

Israelin armeija julkaisi videon, jossa sen mukaan näkyy tunneli lähellä koulua Pohjois-Gazassa 1:45
Israelin armeija julkaisi videon, jossa sen mukaan näkyy tunneli lähellä koulua Pohjois-Gazassa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa sunnuntaina 3. joulukuuta 2023.

  • Viikon kestänyt tulitauko on päättynyt ja taistelut Gazassa jatkuvat
  • Tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023), Gazassa lähes 15 000 (äärijärjestö Hamas 24.11.2023 )
  • Hamasin mukaan Israelin hyökkäyksessä on kuolleiden joukossa on yli 6 000 lasta ja 4 000 naista
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

20.24: Yhdysvaltalaista sotalaivaa kohtaan hyökätty Punaisellamerellä?

Yhdysvaltalainen sotalaiva USS Carney ja monet rahtilaivat ovat joutuneet mahdollisesi hyökkäyksen kohteeksi Punaisellamerellä.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon sanoo olevansa tietoinen raporteista, jotka koskevat hyökkäystä amerikkalaista sota-alusta USS Carneyta vastaan. Se ei kutenkaan kerro yksityiskohtia asiasta.

Israelista tai Yhdysvalloista ei ole saatu riippumatonta vahvistusta iskuista tai niiden mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

Jemeniläinen huthi-liike ilmoitti Reutersin mukaan hyökänneensä kahta israelilaisalusta vastaan Punaisella merellä aseistetun lennokin ja ohjuksen avulla. Se asettui konfliktissa näin palestiinalaisten rinnalle.

(Lähde: Reuters)

19.41: Tanska kutsuu sotilaita suojelemaan israelilaiskohteita Gazan sodan vuoksi

Tanska kutsuu sotilaita apuun suojelemaan israelilaiskohteita, koska antisemitismi on kasvanut voimakkaasti Gazan sodan vuoksi, kertoo maan oikeusministeri.

– Lähi-idän konflikti on johtanut sellaiseen antisemitismin ja juutalaisten turvattomuuden lisääntymiseen Tanskassa, joka on täysin kestämätöntä. Olemme tilanteessa, jossa Tanskaan kohdistuva terroriuhka on vakava, perusteli oikeusministeri Peter Hummelgaard.

Sotilaat tulevat suojelemaan muun muassa synagogia ja Israelin suurlähetystöä keskiviikosta lähtien.

Tanskan ulkopoliittisen instituutin mukaan maassa on 6 000– 8 000 juutalaista.

Tanskan puolustusministeriön mukaan myös Tanskan muslimikohteita tullaan suojelemaan vastaavalla tavalla.

18.55: Gazan terveysministeriö: 15 500 saanut surmansa Gazassa, USA uskoo Israelin pyrkivän rajoittamaan siviiliuhrien määrää

Yhdysvallat uskoo Israelin yrittävän rajoittaa siviiliuhrien määrää Gazassa, sanoo Valkoisen talon edustaja televisiohaastattelussa.

Samaan aikaan äärijärjestö Hamasin kontrolloima terveysministeriö ilmoitti yli 15 500 ihmisen saaneen surmansa Gazassa sen jälkeen kun Israel aloitti hyökkäyksensä vajaa kaksi kuukautta sitten. Gazan uhrilukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

– Uskomme, että he ovat olleet vastaanottavaisia viestillemme siviiliuhrien minimoinnista, sanoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby ABC-kanavan haastattelussa.

Kirbyn mukaan Israel on julkaissut verkossa kartan paikoista, joihin Gazan asukkaat voivat pyrkiä suojaan taisteluilta.

– Kovin monet uudenaikaiset armeijat eivät ilmoittaisi iskuistaan tällä tavalla. He siis kyllä yrittävät, Kirby uskoi.

Israelilaisministeri Ron Dermer vakuutti samaisella kanavalla, että Israel pyrkii "ennennäkemättömällä tavalla" rajoittamaan siviiliuhreja.

– Jos haluaisimme tehdä tämän nopeasti, vahingoittaisimme paljon useampia siviilejä, Dermer sanoi.

Kirby vakuutti myös, ettei Yhdysvalloilla ollut ennakkoon tietoa Hamasin ja muiden äärijärjestöjen hyökkäyksestä Israeliin. Hyökkäyksessä kuoli Israelin viranomaisten mukaan 1  200 ihmistä, valtaosin siviilejä.

– Tiedustelumme tutkii asiaa, mutta tällä hetkellä ei ole mitään merkkejä siitä, että Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisilla olisi ollut mitään tietoa suunnitelmasta ennakolta tai että olisimme nähneet sen.

New York Times -lehden mukaan Israelin viranomaiset olisivat olleet tietoisia hyökkäyssuunnitelmasta, mutta he eivät kiinnittäneet siihen huomiota, koska uskoivat, ettei Hamasilla ole kykyä sen toteuttamiseen.

16.08: Brittilennokit etsivät tietoa panttivangeista

Britannian lennokit ovat alkaneet etsiä johtolankoja kadonneiksi kerrotuista panttivangeista Gazan kaistalla, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Äärijärjestö Hamas otti Israelin mukaan 7. lokakuuta noin 1 200 ihmistä surmanneessa hyökkäyksessään 240 panttivankia.

BBC:n mukaan heistä viisi on Britannian kansalaisia, mutta ei ole selvää, ovatko he Hamasin hallussa.

Hamas on väittänyt, ettei se tiedä kaikkien panttivankien olinpaikkaa ja että vankeja on myös muilla ryhmillä.

Britannian puolustusministeriön mukaan sen alueelle lähettämät lennokit ovat miehittämättömiä ja aseistamattomia ja paikalla ainoastaan tiedonkeruutehtävissä.

16.03: Yhdysvallat ja YK kauhistelevat siviiliuhrimäärää

Kansainväliset järjestöt vaativat välitöntä tulitaukoa alueelle.

– En löydä tarpeeksi vahvoja sanoja ilmaisemaan huoltamme siitä, mitä olemme todistamassa, sanoi Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tänään viestipalvelu X:ssä.

– Eilen tiimimme vieraili Nassarin sairaalassa (Gazan kaistan) eteläosassa. Sinne oli ahdettu noin tuhat potilasta, mikä on kolminkertainen määrä sairaalan kapasiteettiin nähden. Lukemattomat ihmiset olivat hakemassa sieltä suojaa ja täyttivät paikan kaikki nurkat, hän kertoi.

YK:n mukaan arviolta 1,8 miljoonaa ihmistä Gazassa eli suurin osa alueen noin kaksimiljoonaisesta väestöstä on joutunut jättämään kotinsa ilmaiskujen ja taisteluiden vuoksi.

Myös Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris tuomitsee Israelin kahdeksan viikkoa kestäneiden iskujen siviiliuhrien määrän.

– Liian monia viattomia palestiinalaisia ​​on surmattu, Harris sanoi toimittajille YK:n COP28-ilmastokokouksessa Dubaissa.

– Suoraan sanottuna, siviilien kärsimysten laajuus sekä kuvat ja videot Gazasta ovat musertavia, hän sanoi.

Monia koteja on tuhottu, ja gazalaisilla on pulaa ruuasta, vedestä ja muista välttämättömistä tarvikkeista. YK:n virastot ovat julistaneet humanitaarisen katastrofin.

Gazaan saapui vielä tänään lauantaina joitain avustusrekkoja, mutta Palestiinan Punaisen Puolikuun mukaan Israel on aselevon päätyttyä ohjeistanut järjestöjä olemaan tuomatta enää avustusrekkoja Rafahin rajanylityspaikalta Egyptistä.

(Lähde: STT)

11.25: Britannia kertoo mahdollisesta räjähdyksestä Punaisella merellä.

Britannian merenkulkukauppaoperaatioiden virasto (UKMTO) kertoo saaneensa raportteja lennokin toiminnasta ja mahdollisesta räjähdyksestä Punaisenmeren Bab al-Mandabin salmessa.

UKMTO:n mukaan lennokkiaktiviteetti on peräisin Jemenistä, ja se kehotti lähistöllä olevia aluksia noudattamaan varovaisuutta.

(Lähde: Reuters)

10.01: Israel kiihdytti iskujaan Gazan kaistalle – yli 400 iskua viikonlopun aikana

Israel on moukaroinut Gazan kaistaa sadoilla ilmaiskuilla sen jälkeen, kun aselepo Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä päättyi perjantaina.

Israelin asevoimien mukaan se on tehnyt Gazaan jo yli 400 iskua.

Yksi tehtiin myöhään eilen illalla Nuseiratin pakolaisleirille, kertoi palestiinalaisten uutistoimisto Wafa.

Hamasin hallitseman alueen terveysviranomaisten mukaan iskuissa on viime päivinä kuollut yhteensä ainakin 240 ihmistä.

Kansainväliset vaatimukset uudelle aselevolle ja siviiliväestön suojelemiselle ovat lisääntyneet.

Eilen Israel veti kuitenkin tiedustelupalvelu Mossadin neuvottelijat pois Qatarista, jossa aseleponeuvotteluja oli käyty. Israel kuvaili neuvottelujen joutuneen umpikujaan.

8.23: Hamas: Ilman tulitaukoa vankeja ei vaihdeta

Hamasin mukaan se ei suostu vaihtamaan 7. lokakuuta ottamiaan panttivankeja Israelin palestiinalaisvankeihin jollei Gazassa ole tulitaukoa.

Näin Sanoi Hamasin apulaisjohtaja Saleh Al-Arouri Al Jazeera -tv-kanavalle lauantaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Israelin ja Hamasin välinen tulitauko kesti seitsemän päivää ja päättyi perjantaina. Tulitauon aikana Israel ja Hamas vaihtoivat vankeja päivittäin.

Sekä Hamas että Israel ovat syyttäneet toisiaan tulitauon päättymisestä.

23.33: Yhdysvaltain puolustusministeri huomatti Israelille tarpeesta suojella siviilejä Gazassa

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin teki lauantaina toistaiseksi vahvimman huomautuksensa Israelille sanoessaan, että Israelin on suojeltava Gazan siviilejä.

Austin kutsui siviilejä sodan painopisteeksi ja varoitti radikalisoitumisen riskeistä. 

– Olen toistuvasti tehnyt Israelin johtajille selväksi, että palestiinalaisten siviilien suojeleminen Gazassa on sekä moraalinen vastuu että strateginen välttämättömyys.

(Reuters)

22.42:Hamas: 240 ihmistä on saanut surmansa Gazassa taisteluiden alettua uudelleen

Viikon kestänyt aselepo Israelin ja Hamasin välillä päättyi perjantaiaamuna, minkä jälkeen Israel on jatkanut iskuja Gazan kaistalle ja tehnyt ilmaiskun myös Hizbollahin taistelijoita vastaan Syyriassa.

Hamasin hallinnon mukaan 240 ihmistä on saanut alueella surmansa sen jälkeen kun taistelut alkoivat uudelleen. Lukua ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

YK:n mukaan noin 80 prosenttia Gazan 1,7 miljoonasta asukkaasta on joutunut jättämään kotinsa kahdeksatta viikkoa jatkuvan konfliktin aikana.

22.04: Netanjahu: Sota Gazassa jatkuu, kunnes Israel on saavuttanut tavoitteensa

Gazassa sota jatkuu niin kauan kuin kaikki sen tavoitteet on saavutettu, sanoo Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu

Tavoitteisiin kuuluvat pääministerin mukaan panttivankien vapauttaminen ja islamististen liikkeiden eliminointi.

Netanjahun mukaan Israelin sotilaat valmistautuivat aselevon aikana "täydelliseen voittoon Hamasista".

Netanjahu piti tänään ensimmäisen tiedotustilaisuuden sen jälkeen kun Gazan aselepo päättyi eilisaamuna.

(STT)

15.27: Israel ilmoitti vetävänsä neuvottelijansa pois Qatarista – aseleponeuvottelut "umpikujassa"

Israel on ilmoittanut vetävänsä pois Qatarista tiedustelupalvelunsa Mossadin edustajat, jotka ovat olleet mukana aseleponeuvotteluissa Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä.

Asiasta tiedotti pääministeri Benjamin Netanjahun kanslia.

Lausunnon mukaan Mossadin johtaja David Barnea on ohjeistanut neuvottelijoitaan poistumaan Qatarista aseleponeuvottelujen ajauduttua "umpikujaan".

Viikon kestänyt aselepo Israelin ja Hamasin välillä päättyi perjantaiaamuna, minkä jälkeen Israel on jatkanut iskuja Gazan kaistalle ja tehnyt ilmaiskun myös Syyriassa sijaitsevia Hizbollahin taistelijoita vastaan.

13.04: Israelin ilmaiskut surmasivat kaksi syyrialaista islamistitaistelijaa Syyriassa

Israelin ilmaiskut ovat surmanneet kaksi ja haavoittaneet useita syyrialaisia islamistitaistelijoita tänään lähellä Syyrian pääkaupunkia Damaskosta.

Asiasta kertoi Britanniassa päämajaa pitävä Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), joka seuraa Syyrian sotaa ja pitää tilastoja siitä.

Järjestön mukaan islamistitaistelijat kuuluivat Iranin tukeman libanonilaisen äärijärjestön Hizbollahin verkostoon.

Iskut tehtiin järjestön mukaan Hizbollahin tukikohtiin lähellä Sayyida Zeinabin kaupunkia. Israel teki iskut alle vuorokausi sen jälkeen, kun Israelin ja Hamasin välinen viikon kestänyt aselepo oli päättynyt.

9.59: Israelilaiskansanedustaja kiisti Israelin tienneen Hamasin hyökkäyksestä etukäteen

Israelin entinen YK-lähettiläs, kansanedustaja Danny Danon kiistää New York Times -lehden uutisen siitä, että Israel olisi tiennyt Hamasin hyökkäyssuunnitelman jo yli vuoden ajan ennen 7. lokakuuta tapahtunutta verilöylyä.

Lehden mukaan sen näkemässä 40-sivuisessa asiakirjassa Hamasin lokakuisen hyökkäyksen toteutusta oli hahmoteltu yksityiskohtaisesti.

Kansanedustaja kertoi CNN:lle Israelin tienneen Hamasin uhasta muttei sitä, milloin hyökkäys tapahtuisi tai millä kapasiteetilla. Hän sanoi Israelin saavan uhkauksia jatkuvasti.

Monet israelilaiset ovat olleet vihaisia hallitukselleen siitä, että hyökkäystä ei estetty, vaikka Israelin tiedustelu on tunnetusti yksi tehokkaimmista maailmassa.

7.41:WSJ: Israel suunnittelee Hamasin ulkomailla asuvien johtajien salamurhaamista

Israel suunnittelee äärijärjestö Hamasin ulkomailla asuvien johtajien salamurhaamista sen jälkeen, kun sota Gazassa on ohitse, kertoo Wall Street Journal. Lehden israelilaisten viranomaislähteiden mukaan salamurhia suunnitellaan tehtäviksi ainakin Libanonissa, Turkissa ja Qatarissa.

Pitkäjänteistä salamurhasuunnitelmaa laaditaan lehden mukaan vuosiksi eteenpäin. Israelin tavoitteena on surmata äärijärjestön johtajat, joiden se katsoo olevan vastuussa Israeliin 7. lokakuuta tehdystä verisestä hyökkäyksestä. Israelin mukaan hyökkäyksessä kuoli noin 1 200 ihmistä.

Muun muassa EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet Hamasin terroristijärjestöksi.

22.46: Qatar: Aseleponeuvottelut jatkuvat

Uudelleen alkaneista taisteluista huolimatta aseleponeuvotteluja Israelin ja Hamasin välillä jatketaan, neuvottelujen yhtenä välittäjänä toimiva Qatar kertoi. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Qatarin ulkoministeriön mukaan Israelin heti aselevon päättymisen jälkeen aloittamat ilmaiskut vaikeuttavat sovitteluyrityksiä ja pahentavat kaistalla vallitsevaa humanitaarista katastrofia.

(STT)

22.37: WHO: Gazan terveydenhuolto on polvillaan

Maailman terveysjärjestön (WHO) edustaja Rob Holden kertoi Genevessä oleville toimittajille videolinkin välityksellä Gazasta, että terveydenhuolto siellä on polvillaan.

21.43: Gazan terveysministeriö: Lähes 180 ihmistä kuollut tänään Israelin iskuissa 

Lähes 180 ihmistä on tänään kuollut Israelin jatkettua iskuja Gazan kaistalle, äärijärjestö Hamasin alainen Gazan terveysministeriö kertoo. Ministeriön mukaan lisäksi satoja ihmisiä on haavoittunut Israelin hyökkäyksissä. Tietoja ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Israel sanoi iskeneensä yli 200 kohteeseen tiheästi asutulla kaistalla.

Lue lisää perjantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat