Musiikki vaikuttaa lapsen aivojen kehitykseen

Musiikin harrastaminen vaikuttaa voimakkaasti lapsen aivojen kehitykseen. Suomalaistutkijoiden mukaan aivojen reaktio esimerkiksi tiettyihin sointuihin muuttuu musiikkiharrastuksen myötä niin, että erot muihin lapsiin verrattuna alkavat näkyä yli kymmenvuotiailla selvästi.

– Musiikkia lapsesta asti harrastaneiden voi olla helpompaa esimerkiksi muistaa ääniä tai havaita äänissä eroja, sanoo tutkimusta ohjannut dosentti Minna Huotilainen.

Helsingin yliopistossa väitöskirjaansa valmisteleva psykologi Vesa Putkinen on verrannut tutkimuksessa toisiinsa lapsia, jotka ovat olleet muuten samankaltaisia, mutta joista osa on harrastanut musiikkia. Tutkimuksessa selvitettiin aivojen automaattisia reaktioita kolmisointuihin.

– Aivoissa on paljon prosesseja, jotka tapahtuvat ilman, että lapsen olisi keskityttävä kuuntelemaan musiikkia tai miettimään sitä. Tämä on pohja sille, miten ihminen voi havaita ja muistaa asioita. Musiikkia harrastaneilla lapsilla prosessit olivat voimakkaampia ja nopeampia kuin vertailuryhmällä, Huotilainen selvittää.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja