Haluatko harrastaa kesällä seksiä? Vältä tätä yhtä ainetta

Liiallisella suolankäytöllä on todettu olevan runsaasti terveydelle haitallisia vaikutuksia. Moni ei tiedä, että myös erektio-ongelmien taustalla voi olla liika suola ruokavaliossa.

Laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Leena Putkonen muistuttaa, että liiallinen suolankäyttö voi aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia. 

– Suolan natrium liiallisesti saatuna nostaa verenpainetta, joka on suuri pulma terveyden kannalta. Koholla oleva verenpaine vaikuttaa niin sydän- ja verenkiertoelimistöön kuin aivoterveyteenkin – käytännössä kaikkialla elimistössä, koska verisuonet ulottuvat kaikkialle. Liiallinen suolan saanti lisää myös kuolleisuutta, Putkonen kertoo. 

Runsas suolankäyttö on yhteydessä erektiohäiriöihin:

  • Erektiohäiriöt voivat johtua korkean verenpaineen aiheuttamasta valtimonkovettumataudista. Se aiheuttaa erektiohäiriöitä usein jo vuosia ennen sepelvaltimotaudin ilmentymistä.
  • Myös sydämen vajaatoiminta aiheuttaa erektiohäiriöitä.
  • Joidenkin verenpainelääkkeiden sivuvaikutuksena saattaa ilmetä erektiohäiriöitä.
  • Verenpainetaudista kärsivistä miehistä jopa 68 prosentilla on erektio-ongelmia, ja noin 40 prosentilla erektiohäiriötä potevista miehistä on verenpainetauti.

Suolankäyttö voi aiheuttaa erektiohäiriöitä

Putkosen mukaan vähemmän tunnettu, mutta sitäkin enemmän arkiseen elämään vaikuttava haitta on miesten erektiohäiriöt, joista kärsii jopa kaksi kolmesta verenpainetautia sairastavasta. Tilannetta voi vaikeuttaa se, että myös koholla oleva kolesteroli voi osaltaan pahentaa vaivaa.

– Erektiohäiriöt voivat kehittyä vuosia ennen varsinaista verenpainetautia, eli mikäli erektio-ongelmia ilmenee, olisi hyvä käydä tarkistuttamassa verisuonten kunto eli mitata verenpaine sekä kolesteroli-arvot.

Putkosen mukaan moni ajattelee, että vähäsuolainen ruoka on mautonta. Hyvä uutinen on, että makuhermot kyllä tottuvat viikkojen tai kuukausien kuluessa vähemmän suolaiseen ruokaan. Vähentämällä asteittain muutos ei tunnu liian suurelta.

–  Pelkkä suolan vähennys ei välttämättä yksistään riitä, mutta tukitoimi on herkullinen ja makoisa: Kannattaa lisätä myös kasvisten, hedelmien ja marjojen määrää, joista saa paljon kaliumia, joka auttaa laskemaan verenpainetta.

Miten suolankäyttöä voisi vähentää? Lue lisää aiheesta: Käytätkö merisuolaa? Yksinkertaisella muutoksella voi olla merkittävä vaikutus terveyteesi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja