Haluatko elää pidempään? Tässä täydellinen harrastus – kerran parissa kuukaudessa riittää

0:33
Kajaanilaispariskunta yhdistää sekä taiteen että kuntoilun! Katso videolta huima lopputulos.

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan taiteen harrastaminen pidentää ikää.

Taiteen säännöllinen kuluttaminen on hyödyllistä kypsässä iässä oleville aikuisille. Oli kyseessä sitten teatterissa, oopperassa, museossa tai taidenäyttelyssä käyminen, taide näyttää edistävän ihmisten terveyttä.

Asia käy ilmi University College Londonin tuoreesta tutkimuksesta. Siihen osallistui 6710 yli 50-vuotiasta aikuista Isosta-Britanniasta. Osallistujia seurattiin 14 vuoden ajan. Taiteen kuluttamista selvitettiin kyselyllä.

Tutkijat kirjoittavat yliopiston sivuilla, että kiinnostus taiteeseen voi suojata ikääntyneitä aikuisia, ja tätä suojaavaa vaikutusta voidaan selittää osittain eroilla kognitiivisissa taidoissa, mielenterveydessä ja fyysisessä aktiivisuudessa.

Mitä enemmän, sen parempi

Säännöllisesti, useammin kuin kerran parissa kuukaudessa, taidetta kuluttavilla aikuisilla oli 31 prosenttia pienempi riski kuolla 14 vuoden tutkimusjakson aikana kuin aikuisilla, jotka eivät harrastaneet taidetta ollenkaan.

Myös muutaman kerran vuodessa tapahtuva osallistuminen taidetapahtumiin pienensi kuoleman riskiä 14 prosentilla verrattuna siihen, ettei taidetta käynyt katsomassa koskaan.

Yhteys pidemmän elämän ja taiteen välillä havaittiin, vaikka tutkijat ottivat huomioon muut elinikään vaikuttavat tekijät, kuten terveydentilan, iän ja tulotason.

Tutkimus ilmestyi arvostetussa The BMJ -tiedelehdessä.

Taide suojaa stressiltä ja lisää luovuutta

Tutkimuksen kirjoittanut psykologian ja epidemiologian apulaisprofessori Daisy Fancourt arvioi CNN:n mukaan, että taiteeseen sitoutuminen voi suojata stressiltä ja lisätä luovuutta, jolloin ihminen pystyy paremmin mukautumaan muuttuviin olosuhteisiin. Lisäksi taideharrastus kasvattaa ihmisen sosiaalista pääomaa. Taide voi myös lisätä ihmisen käsitystä elämän merkityksellisyydestä.

Tutkimus lisää todisteita taiteen hyvinvointia luovasta vaikutuksesta. Aikaisemmin tänä vuonna Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi katsauksen aiemmista tutkimuksista. Katsauksen mukaan sekä taiteen kuluttaminen että aktiivinen osallistuminen taiteen tekoon edistävät ihmiset terveyttä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja