Mielenterveyspotilaat kuolevat vuosia muita nuorempina – fyysiset sairaudet voivat jäädä lääkäreiltä huomaamatta

Kertooko läheinen itsemurha-ajatuksistaan? Toimi näin 2:02
Kertoiko läheinen itsemurha-ajatuksistaan? Toimi näin!

Mielenterveyspotilaat kuolevat keskimäärin nuorempina kuin muu väestö, tutkimuksista tiedetään. Tuore tanskalaistutkimus vahvistaa näyttöä entisestään ja osoittaa ilmiön koskevan kaikkia mielenterveysongelmia.

Tutkimus julkaistiin Lancet-lehdessä, ja se perustuu lähes 7,4 miljoonan vuosina 1995–2015 Tanskassa asuneen rekisteritietoihin, ja niiden perusteella mielenterveyspotilaiden kuolleisuus on selvästi suurempaa kuin terveiden samanikäisten. Tutkijat laskivat, että tuhannesta mielenterveyspotilaasta 29 menehtyy vuoden aikana, kun muusta väestöstä menehtyy keskimäärin 13.

Mielenterveyspotilaiden suurempi kuolleisuus johtuu useimmiten samoista sairauksista kuin muillakin eli sydän- ja verisuonitaudeista ja syövistä, mutta myös onnettomuudet ja itsemurhat selittävät osan kuolemista. Tutkimusten mukaan mielenterveyspotilaiden fyysiset sairaudet voivat jäädä lääkäreiltä huomaamatta, minkä lisäksi esimerkiksi skitsofreniaa sairastaville sepelvaltimotautipotilaille tehdään harvemmin pallolaajennus tai ohitusleikkaus kuin muille potilaille.

Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat