Uusi laaja tutkimus: Kahvinjuonti todella pidentää ikää – näin monta kupillista kannattaa juoda päivässä

kahvi onnellinen
Shutterstock

Valitsetko kahvin sijasta teen terveyssyistä? Ei ehkä kannattaisi, sillä uuden tutkimuksen mukaan kahvinjuonti pidentää ikää.

Tuore Eurooppalaisen kardiologiayhdistyksen (European Society of Cardiology) julkaisema tutkimus vahvistaa käsitystä, että kahvinjuonti ehkäisee ennenaikaista kuolemaa. Oivallinen päiväannos kahvia on neljä kuppia päivässä.

Hyödyt suurimmat yli 45-vuotiailla

Tutkijat seurasivat yli 22 500 keski-ikäistä espanjalaista keskimäärin kymmenen vuotta. Osallistujat täyttivät koko tutkimuksen ajan kyselylomaketta, jolla kerättiin tietoa heidän kahvin kulutuksestaan, elämäntavoistaan, kehon muutoksista sekä aiemmasta terveydentilasta. Tutkijat ottivat huomioon myös väestölliset tekijät, kuten kuolleisuusennusteen.

Seuranta-aikana 337 tutkittavaa kuoli. Neljä kuppia kahvia päivässä juovien riski kuolla mihin tahansa syyhyn oli 64 prosenttia matalampi kuin sumpittomasti elävillä. Niiden tutkittavien, jotka joivat päivittäin kaksi kuppia kahvia, riski ennenaikaiseen kuolemaan oli laskenut 22 prosenttia.

Tutkijat etsivät sukupuolen, iän tai välimerellisen ruokavalion mahdollista yhteyttä kahvinkulutukseen ja kuolleisuuteen. He huomasivat, että kaksi kuppia kahvia päivittäin juovien yli 45-vuotiaiden riski kuolla ennenaikaisesti oli laskenut 30 prosentilla. Yhteys kuolleisuuden ja kahvinjuonnin välillä ei ollut yhtä suuri nuoremmilla osallistujilla.

Osa tervettä ruokavaliota ja elämäntapaa

Linkki kohtuullisen kahvinjuonnin ja alentuneen kuolleisuusriskin välillä on löydetty, mutta kahvin ryystämisen ja pitkän iän väliin ei kannata vetää suoraan yhtäläisyysmerkkiä.

Kahvin terveysvaikutuksista puhuessa on hyvä ottaa huomioon myös se, miten juomansa nauttii. Sokerilitkuksi karvaan juomansa muuttava saattaa taikoa terveellisestä haitallista.

Tutkijoiden yhteenveto olikin, että neljä kuppia kahvia päivässä toimii osana terveen ihmisen tervettä ruokavaliota.

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja