Hallitus esittää: Koronan kotitestit vapautetaan verosta

Mikä on pikatesti ja onko se luotettava? Tässä koostetusti eri koronatestien heikkoudet ja vahvuudet 2:26
Mikä on pikatesti ja onko se luotettava? Tässä koostetusti eri koronatestien heikkoudet ja vahvuudet

Hallitus esittää koronan kotitestien vapauttamista arvonlisäverosta, kertoo valtiovarainministeriö.

Kotitestit vapautettaisiin verosta väliaiakisesti. Vapauttaminen koskisi sekä Suomessa tapahtuvaa kotitestien myyntiä kuin kotitestien hankintoja EU:n sisältä tai ulkopuolelta. Myynnin verovapauteen liittyisi oikeus vähentää hankintoihin sisältyvä vero.

Esityksellä on tarkoitus helpottaa koronaviruspandemian torjuntaa. Veron poistolla toivotaan kotitestin hinnan laskevan ja koronaviruksen testaamisen näin helpottuvan.

Kaupoissa myyty kovaa tahtia

Päivittäistavarakaupassa koronaviruksen kotitestejä on viime viikkoina myyty niin kovaa tahtia, että joulun alla testejä on ollut kiire toimittaa kauppoihin.

Koronatestit tulivat myyntiin ruokakauppoihin toukokuussa. Yhden testin sisältävä pakkaus maksaa noin 5–7 euroa. Suurimmat kaupparyhmät ovat luvanneet, että ne laskevat koronatestien hintoja ainakin arvonlisäveron verran, jos vero poistetaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on linjannut, että kaikkien, joilla on koronavirustautiin sopivia oireita tai epäily koronatartunnasta, pitäisi päästä koronatestiin. Päivitetyssä strategiassa ohjattiin hyödyntämään laajemmin kotitestejä niin työpaikoilla kuin kouluissakin.

Video: STM kannusti joulukuussa hyödyntämään kotitestausta aiempaa enemmän. Tätä se tarkoittaa. 

STM kannustaa hyödyntämään nykyistä enemmän kotitestausta – mitä se käytännössä tarkoittaa? 1:17

Lue myös:

    Uusimmat