Häiriköt uhkailevat mielipidevaikuttajia perättömillä lastensuojeluilmoituksilla – netissä jaettu yksityiskohtaisia ohjeita ilmoitusten tekemiseen

Internetin syövereistä on noussut esiin uusi verkkohäirinnän muoto, jossa aktiivisia mielipidevaikuttajia uhkaillaan perättömillä lastensuojeluilmoituksilla 9:09
Katso videolta, kuinka asiantuntijat ja viranomaiset kommentoivat perättömien lastensuojeluilmoitusten tekemistä Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Internetissä on viikonlopun ja alkuviikon aikana noussut esiin uusi verkkohäirinnän muoto, jossa aktiivisia mielipidevaikuttajia uhkaillaan perättömillä lastensuojeluilmoituksilla. Se voi olla jopa rikos.

Joulukuussa Facebookiin perustetun rasismia ja vihaa vastustavan silakkaliikkeen aktiivit ovat nyt joutuneet verkossa tapahtuvan häirinnän kohteeksi.

Viime sunnuntaina silakkaliikkeettä alulle laittamassa ollut Johannes Koski kertoi Twitterissä viestiketjusta, jossa kehotettiin ihmisiä tekemään perättömiä lastensuojeluilmoituksia hänen perheestään.

Netissä jaetaan yksityiskohtaisia ohjeita

Maanantaina liikkeen toinen aktiivi Tiia Lehtonen kertoi joutuneensa samantyylisen häirinnän kohteeksi. Silloin videolla jaettiin yksityiskohtaista ohjeistusta siitä, miten Lehtosesta voisi tehdä lastensuojeluilmoituksen.

Lehtonen on jakanut videon muun muassa omalla Twitter-tilillään ja ihmetellyt, eikö tällaisiin tilanteisiin ole mitään lakia.

Kun Twitterissä aktiivinen ylikomisario Jari Taponen tviittasi, että tämän tyylisessä toiminnassa voi syyllistyä myös rikokseen, alettiin kysellä, onko Taposella itsellään lapsia ja pitäisikö hänestäkin tehdä lastensuojeluilmoitus.

Häiriköinti rajoittaa sananvapautta

Tiia Lehtonen kertoi tänään MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun hän joutuu häirinnän kohteeksi.

Paikallispolitiikassa jo pitkään mukana ollut nainen on saanut tuta häiriköintiä niin vaalitilaisuuksissa kuin vapaa-ajallaan, mutta netissä jaettu video lastensuojeluilmoitusten tekemisestä on täysin uusi ilmiö.

– Kyllähän sitä jokainen voi kuvitella omalle kohdalleen, miltä tuntuisi, että tullaan siihen omaan pyhimpään sekaantumaan ja sotkeentumaan sen takia, että on poliittisesti jostain eri mieltä, hän totesi ohjelmassa.

Lehtonen uskoo, että tällainen käyttäytyminen voi rajoittaa jopa sananvapautta, kun kantaaottavia ihmisiä aletaan häiriköidä.

– Halutaan nostaa kynnystä osallistua keskusteluun ja annetaan tällaisia varoittavia esimerkkejä, että sitten sinullekin voi käydä näin, Lehtionen huomauttaa ja toivoo, että virkavallalla ja oikeusviranomaisilla olisi enemmän keinoja nettihäiriköiden käsittelyyn.

Perättömät lastensuojeluilmoitukset voivat rikkoa lakia

Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että perättömät lastensuojeluilmoitukset voivat rikkoa lakia.

– Jos tahallisesti tekee toisesta perättömän lastensuojeluilmoituksen, syyllistyy kunnianloukkaukseen lapsen huoltajaa kohtaan, koska siinä väitetään tai vihjataan, että lasta on hoidettu huonosti tai kohdeltu kaltoin, Korpisaari kertoi.

– Jossain tilanteessa kysymykseen voi tulla myös yllytys kunnianloukkaukseen ja myös julkista kehottamista rikokseen saatetaan harkita. 

Lue myös:

    Uusimmat