Haaveissa raskaus? Muista tärkeä ravintolisä – ehkäisee myös synnynnäisiä sydänvikoja

0:52
Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen?

Folaatteja ja foolihappolisiä suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville, koska ne ehkäisevät sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriötä. Tuoreen tutkimuksen perusteella foolihappolisät ehkäisevät kuitenkin myös synnynnäisiä sydänvikoja. Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Tulosten perusteella ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan foolihappolisiä käyttäneiden lapsilla todettiin synnynnäisiä sydänvikoja noin kolmanneksen vähemmän ja erityisesti tämä koski vakavia sydänvikoja. Pelkät monivitamiinivalmisteet eivät vaikuttaneet synnynnäisten sydänvikojen todennäköisyyteen.

Tutkimuksessa hyödynnettiin tietoja 8 400 kiinalaislapsesta, joilla oli ollut synnynnäinen sydänvika sekä 6 900 terveestä verrokista.

Suomalaisnaiset saavat yleensä liian vähän folaatteja ruoasta

Folaatti on B-ryhmän vitamiini, ja sen saanti on erityisen tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Vitamiinivalmisteissa folaatit ovat foolihappona.

Folaattilisiä suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville, mutta lisistä on hyötyä, vaikka niiden ottamisen aloittaisi vasta raskauden alettua. Suomalaisnaiset saavat yleensä ruoastaan liian vähän folaatteja. Hyviä folaatin lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljavalmisteet.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja