Haaveissa litteämpi vatsa? 4 syytä, miksei painonpudotus onnistu

Jos painonpudotus ei millään tunnu etenevän haluamaasi suuntaan, kannattaa selvittää, onko ruokavaliossa vielä jotain viilattavaa.

Eikö suosikkifarkkujesi nappi mene kiinni, vaikka olet jo viikkotolkulla syönyt terveellisesti ja liikkunut säännöllisesti? Katso, voisiko syy löytyä seuraavista väittämistä!

Liian vähän magnesiumia

Elimistömme tarvitsevat magnesiumia muun muassa pitämään sydämen rytmin tasaisena ja verensokerin tasaisena. Näiden terveyshyötyjen lisäksi tämä ravintoaine saattaa olla avuksi painonpudotuksessa. Vuonna 2013 tehty, Journal of Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus paljasti, että mitä enemmän ravinnosta saa magnesiumia, sitä matalammat ovat paastoglukoosi ja -insuliiniarvot. Erään brittitutkimuksen mukaan magnesiumlisällä voi olla hyödyllisiä vaikutuksia kuukautiskierron aiheuttamaan turvotukseen.

Tee näin: Syö lisää magnesiumpitoisia ruokia, kuten vihreitä lehtivihanneksia, papuja ja pähkinöitä.

Olet koukussa limuihin

Sokeriset limut ovat täynnä tyhjiä kilokaloreita. Vaikka söisit kuinka terveellisesti, limut ovat luonnollisesti uhka painonpudotuksellesi. Jopa kevytlimuista on haittaa. Vuonna 2012 Obesity-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tavallinen limu on yhdistettävissä suurempaan vyötärönmittaan ja vatsarasvan määrään, mutta kevytlimun vaikutukset yhdistyivät niin suurempaan vyötärönmittaan, painoindeksiin kuin kokonaisrasvan määräänkin.

Erään teorian mukaan tämä johtuu siitä, että kevytlimun keinotekoiset makeutusaineet eivät aiheuta sellaisia reaktioita, joita elimistö odottaa tuntevansa makeansyönnin jäljiltä. Niinpä kevytlimun makea maku laukaisee viestin siitä, että elimistö saa pian energiaa ja kun se ei sitä kalorittomasta limusta saa, elimistön nälkäsignaalit menevät sekaisin. Tällöin tilalle tulee mieliteko syödä jotain epäterveellistä puuttuneita kaloreita paikkaamaan.

Tee näin: Lopeta ikävä kierre ja juo aterioiden yhteydessä vettä tai makeuttamatonta teetä. Jos pelkkä vesi maistuu tylsältä, makeuta sitä hedelmäviipaleilla. Kahvi sopii myös, kunhan et lisäile siihen runsaskalorisia lisukkeita, kuten kermaa tai sokeria.

Ruokavaliosi on täynnä suolaa

Jos sinusta tuntuu turvonneelta suolaisen aterian jälkeen, et kuvittele turhia. Liiallinen suolan määrä aiheuttaa sen, että vesi liikkuu verenkierrosta ihoa kohden. Tästä johtuu esimerkiksi turvonneen näköinen naama. Vaikka et sirottelisikaan suolaa sellaisenaan ruokaasi, natriumia on kaikkialla: esimerkiksi säilykkeissä, salaatinkastikkeissa ja jopa joissain maitotuotteissa.

Tee näin: Vältä suolan lisäämistä aterioihisi. Paranna ruokien makua sen sijaan mausteilla ja yrteillä. Kokeile kanelia, chiliä, kuminaa, inkivääriä, basilikaa, persiljaa ja rosmariinia.

Juot liikaa alkoholia

Lukuisten tutkimusten mukaan alkoholi voi kasvattaa sekä ruokahalua että nautitun ruoan määrää. Tietyn tyyppiset alkoholit on yhdistetty erityisesti vatsarasvaan. Vuonna 2013 tehty tanskalaistutkimus yhdisti esimerkiksi kaljan keskivartalon lihavuuteen, kun taas eräs saksalaistutkimus pystyi yhdistämään elinikäisen alkoholinkulutuksen vatsarasvaan tutkiessaan 160 000 naisen alkoholinkäyttöä.

Tee näin: On ihan sopivaa nauttia esimerkiksi lasi viiniä silloin tällöin ruoan kanssa. Mutta vältä sellaisia drinkkejä, joissa on käytetty limua tai muita sokerisia sekoituksia, kuten daiqureita tai margaritoja. Alkoholia ei tarvitse kokonaan jättää pois, sillä vuonna 2010 tehdyn, Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hieman tai keskiverrosti alkoholia nauttivat normaalipainoiset naiset lihoivat vähemmän ja heillä oli pienempi ylipainon riski kuin niillä naisilla, jotka alkoholia eivät nauttineet. Tämä selvisi 13 vuoden tutkimuksesta.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Shape

Lue myös:

    Uusimmat