Haaveiletko omasta koirasta? Nämä 6 rotua ovat allergiaystävällisempiä

Koirakävelyt innostavat liikkumaan ja ehkäisevät ikäihmisten yksinäisyyttä 1:10
Koirakävelyt piristävät vanhuksia.

Täysin allergisoimattomia koirarotuja ei ikävä kyllä ole, mutta toiset rodut voivat olla parempia allergikolle kuin toiset. 

Mikäli haaveena on allergiaystävällisempi koira, tutustu Expressenin listaamiin allergisille mahdollisesti soveltuviin rotuihin. Juttu ei kata kaikkia lievästi allergisille mahdollisesti soveltuvia rotuja. 

Allergia-, iho-, -ja Astmaliitto ry:n ohjeissa todetaan, että aiemmin allergiaperheisiin lemmikin ottamista ei suositeltu, mutta nykyisten tutkimusten valossa siitä neuvosta on luovuttu.

Useiden tutkimusten mukaan allergiaoireille herkistyminen ei nimittäin välttämättä lisäänny, vaikka perheissä olisi ollut varhaislapsuuden aikaan lemmikkejä. Lievästi allergisille vähemmän allergisoivan koiran hankkiminen omaan kotiin voi olla mahdollista ja ratkaisun siihen löytää kuulostelemalla omaa oloaan. 

1. Australian Labradoodle

Tämä rotu on jalostettu villakoiran ja labradorinnoutajan risteytytysten kautta ja siihen on lisätty myös spanielia ja vesikoiria Australianlabradoodle ry:n mukaan. Rotu kehiteltiin alun perin vähemmän allergisoivaksi koiraksi, jolla on avustuskoiran ominaisuuksia.

Rotu ei ole Suomessa virallisesti tunnustettu koirarotu, ja Suomen kennelliitto rekisteröi rotua monirotuisena eli sekarotuisena. Rotu sopii melko aktiivisille ihmisille ja lapsiperheisiin. Rodusta yleensä irtoaa karvaa melko vähän.

2. Yorkshirenterrieri

Yorkshirenterrierit ovat vilkkaita ja tasapainoisia koiria rotuyhdistyksen sivujen mukaan. Rotu sopii lapsiperheille ja pienen kokonsa puolesta se ei tarvitse niin paljon tilaa kuin isompi koira.

3. Englanninvinttikoira eli greyhound

Englanninvinttikoira on maailman nopein koirarotu. Parhaiten englanninvinttikoira viihtyy kodissa, jossa on muitakin koiria. Rotu tarvitsee kohtuullisen paljon liikuntaa, joten parhaiten se sopii liikunnalliseen kotiin.  

4. Snautseri

Snautserit ovat mitä ihanteellisimpia perhekoiria: seurallisia, lojaaleja ja energisiä. Ne voivat olla tosin hieman epäluuloisia tuntemattomille ihmisille, minkä voi lukea rodun huonoksi puoleksi.

5. Vanhaenglanninlammaskoira

Vanhaenglanninlammaskoirat ry:n mukaan rotu on yleensä helppo ja mukautuvainen. Paksuhko karva vaatii silti tarkkaa huolenpitoa kuten pesua ja harjausta. Pentu täytyy opettaa pienestä asti turkinhoitoon.

6. Pomeranian 

Pomeranian on pieni ja rohkea karvakuono, joka soveltuu kotiin, joissa ei ole isoja koiria. Pienen kokonsa puolesta rotu on hiukan tapaturma-altis ja siksi lapset kannattaa totuttaa koiran käsittelyyn huolella. 

Minimoi allergiaoireiden leimahdus näin

Allergia-, iho- ja Astmaliitto ry:n mukaan suomalaisista noin 15 prosenttia saa allergiaoireita eläimistä. Oireet vaihtelevat lievistä aivasteluista vaikeisiin astmaoireisiin. Onneksi oireisiin voi hiukan vaikuttaa.

Kädet kannattaa pestä aina koiran silittämisen jälkeen. Koiraa ei kannata ottaasänkyyn ja koira kannattaa pestä usein. Lisäksi koiran harjaaminen ja karvojen leikkaaminen kannattaa aina tehdä ulkona, jotta sisällä olisi vähemmän eläinallergeenejä. 

Lievästi allergiset voivat säästyä näin oireilta.

Artikkelin tietoja on muokattu 22.7.2019 klo 7.15: lisätty selvennys australianlabradoodlen nimestä, rotumääritelmästä ja siitä, ettei australianlabradoodle ole virallisesti hyväksytty rotu. Rodun esittelykuva muutettu. Lisätty myös lähteisiin australianlabradoodleyhdistys ry ja alkuun laitettu tarkennus siitä, ettei juttu kata kaikkia lievästi allergiselle mahdollisesti soveltuvia rotuja. 

***

Lue myös:

    Uusimmat