Gazalaissairaala: Isku pakolaisleirille – Yhdysvallat taivuttelee Saudi-Arabiaa tunnustamaan Israelin

Gazalaisen sairaalan mukaan 20 ihmistä on kuollut Israelin tekemässä ilmaiskussa sunnuntain vastaisena yönä. 

Al-Aqsan sairaalan mukaan isku osui asuintaloon Nuseiratin pakolaisleirillä. Loukkaantuneita on useita, sairaala kertoi. Nuseirat sijaitsee Gazan kaistaleen keskellä.

Israelin armeija ilmoitti tutkivansa tapausta.

Yhdysvallat hieroo sopimuksia

Samaan aikaan kulisseissa neuvottelut alueen tulevaisuudesta jatkuvat. Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman ovat tavanneet Dhahranissa keskustellakseen maiden välisistä strategisista sopimuksista, kertoo Saudi-Arabian media.

Sopimusneuvottelut ovat osa Yhdysvaltojen pyrkimyksiä ylipuhua Saudi-Arabia tunnustamaan Israelin valtio. Gazan sota on mutkistanut tavoitteen saavuttamista. Keskusteluissa käsiteltiin sekä strategisia sopimuksia että mahdollisuuksia löytää uskottava reitti kohti kahden valtion mallia. Presidentti Joe Biden on tarjonnut Saudi-Arabialle vahvempaa turvallisuusyhteistyötä, peräten vastineeksi Israelin tunnustamista.

Saudi-Arabia haluaa sopimusten oheen Yhdysvalloilta myös apua ydinenergian kehittämiseen. Neuvottelut etenivät viime vuoden puolella pitkälle, mutta kokivat takaiskun sen jälkeen kun äärijärjestö Hamasin iskut Israeliin johtivat Gazan sodan syttymiseen. Saudi-Arabia on sodan alettua linjannut, ettei Israelin kanssa voi olla suhteita, ellei Israel etene kohti palestiinalaisvaltion tunnustamista, minkä Israel torjuu.

Edistystä ei ole näköpiirissä, mutta Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat jatkaneet korkean tason neuvottelujaan.

Sullivanin on määrä jatkaa Saudi-Arabiasta Israeliin myöhemmin sunnuntaina neuvottelemaan Gazan tilanteesta ja humanitaarisen avun toimittamisesta alueelle.

Israelin hallitus rakoilee

Sullivanin saapuessa maahan Israelia repii uusi poliittinen kriisi. Ministeri Benny Gantz uhkasi myöhään lauantaina erota hallituksesta, jos pääministeri Benjamin Netanjahu ei hyväksy suunnitelmaa sodanjälkeisen Gazan hallinnosta. 

Hallituskumppanit ovat vaatineet pääministeri Netanjahulta selkeää sitoutumista siihen, ettei Israel hallitse suoraan Gazaa sodan jälkeen.

Gantz myös kannusti Israelia normalisoimaan suhteensa Saudi-Arabian kanssa, jotta voidaan muodostaa "vapaan maailman" ja arabimaailman välinen yhteinen liittouma Irania ja sen liittolaisia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat