Israelin "sotakabinetissa todellisia jakolinjoja" – nyt väännetään Gazan kohtalosta

Hamasin johto on sanonut, että Gazan kaistalle ei voida perustaa mitään uutta hallintoa ilman, että se olisi osallisena.

Gazan kaistan sodanjälkeinen poliittinen tulevaisuus on entistä suurempi riidanaihe Israelin hallituksen sisällä, kertoo uutistoimisto AFP. Israelin sotakabinetin sisäiset välit äityivät riitaisiksi sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamasin taistelijat kokosivat jälleen rivinsä Pohjois-Gazassa, jossa Israel oli jo väittänyt voittaneensa Hamasin.

Hallituskumppanit ovat vaatineet pääministeri Benjamin Netanjahulta selkeää sitoutumista siihen, ettei Israel hallitse suoraan Gazaa sodan jälkeen. Netanjahu on aiemmin tyrmännyt sen vaihtoehdon, että palestiinalaiset johtaisivat Gazaa tulevaisuudessa, mutta ei ole toisaalta tarjonnut tälle selkeää vaihtoehtoa.

– Jos Gazassa on jäljellä vain Hamas, niin tietysti he putkahtavat taas esiin siellä sun täällä, ja Israelin armeijan on silloin pakko jahdata heitä ympäriinsä. Joko (Gazaan) perustetaan Israelin sotilashallinto tai arabijohtoinen hallinto, arvioi uutistoimisto AFP:lle Tel Avivin yliopiston luennoitsija Emmanuel Navon.

Gazassa ennen sotaa hallinneen Hamasin johto on sanonut, että kaistalle ei voida perustaa mitään uutta hallintoa ilman, että se olisi osallisena.

"Sotakabinetissa todellisia jakolinjoja"

Israelin sotakabinettiin kuuluva puolustusministeri Yoav Gallant vaati televisioidussa puheessaan Netanjahulta selkeää sitoutumista siihen, että Israelin siviilihallinto ei ota Gazaa haltuunsa sodan jälkeen.

– Israelin sotakabinetissa alkaa näkyä todellisia jakolinjoja, arvioi Soufan-ajatushautomon Colin P. Clarke viestipalvelu X:ssä Gallantin kritiikin jälkeen.

Epäselvyydet Gazan tulevaisuudesta sodan jälkeen ovat lisänneet jännitteitä Israelin ja sen tärkeimmän liittolaisen Yhdysvaltain välillä. 

Yhdysvallat on toivonut Israelin saattavan seitsemän kuukautta kestäneen sodan jo päätökseensä ilman, että maa jumiutuu Gazaan käymään pitkää sissisotaa Hamasia vastaan. Yhdysvallat on toivonut, että miehitettyä Länsirantaa johtava palestiinalaishallinto ottaisi Gazan johdettavakseen sodan jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat