Ravitsemusterapeutti vahvistaa Huomenta Suomessa, että fruktaani todennäköisesti todella on useimpien ”gluteeniherkkien” vatsavaivojen taustalla.
Gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut suosittu. Monet sellaisetkin ihmiset, joilla ei ole keliakiaa, kokevat vatsaoireidensa helpottavan gluteenin karsimisen myötä. Hyvää Elämää kertoi viime viikolla, mikä siihen voi olla syynä.
– Rukiissa, vehnässä ja ohrassa on gluteenin lisäksi fruktaania. Kun gluteenipitoisia viljoja vältetään, niin fruktaanin saantikin vähenee. Eli se (fruktaani) on todennäköisesti päällimmäisin syy. Uusi tutkimusnäyttö siitä on nyt aika vahva, laillistettu ravitsemusterapeutti ja tutkija Reijo Laatikainen vahvisti lähetyksessä maanantaiaamuna.
– Itse kyllä uskon, että gluteenilla tai joillakin muilla viljan osilla on vielä myös lisätekemistä asian kanssa. Eli ei kyse ehkä ole kuitenkaan ihan pelkästään fruktaaneista, Laatikainen lisää.
Mikä fruktaani?
- Kuitumainen aine, jossa on fruktoosia useampi molekyyli peräkkäin
- Ei pilkkoudu vaan tuottaa kaasua paksusuolessa
- Toisia nimityksiä inuliini ja oligofruktoosi
- Kuuluu FODMAP-hiilihydraatteihin