Mainos

Finnwatch: Halpamehut tehdään pakkotyönä

Suomen kauppaketjut myyvät omilla tuotemerkeillään elintarvikkeita, joita tuottavissa tehtaissa poljetaan työntekijöiden oikeuksia, väittää kansalaisjärjestö Finnwatch.

Järjestön selvityksessä esimerkkeinä ovat Thaimaassa jalostettavat tonnikalasäilykkeet ja ananasmehu. Pahimpia ongelmia löytyi ananasmehutiivistettä valmistavalta tehtaalta, jonka olot viittaavat Finnwatchin mukaan jopa pakkotyöhön ja ihmiskauppaan.

Tältä Natural Fruit -tehtaalta tulevaa tiivistettä käytetään sekä Pirkka-, Rainbow- että Eldorado-merkkisissä ananasmehuissa.

– Palkat ovat laittoman alhaisia, työntekijät joutuvat tekemään pakollisia ylitöitä 5–10 tuntia päivässä ja työntekijöiden joukossa on paperittomia siirtolaisia ja alaikäisiä lapsia, luettelee toiminnanjohtaja Sonja Vartiala Finnwatchista.

Vartiala kertoo, että mehutehtaan tiivistettä käyttävät kauppaketjut eivät ole tarkistaneet tehtaan oloja.

– Nyt pitäisi aloittaa säännölliset tarkastukset tehtaalla, jotta oloja saadaan parannettua. Tiivisteen ostamista ei kuitenkaan saa missään nimessä keskeyttää, Vartiala sanoo.

S-ryhmä, Kesko ja Tuko kertovat noudattavansa tavaranhankinnassaan kansainvälisiä vastuullisuusperiaatteita. S-ryhmä ja Kesko vakuuttivat heti aamulla, että Finnwatchin löytämät epäkohdat otetaan vakavasti ja ne pyritään korjaamaan.

Finnwatch vaatii niiltä vielä tiukempaa vastuuta koko tuotantoketjusta.

(MTV3–STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja