Fiksukin voi olla koukussa tosi-tv-hömppään – psykologi kertoo syyn

Muistatko vielä lumisateen? 0:30
Muistatko, kun ohjelma loppui, ja putkitelkkarista tuli vain lumisadetta?

Sataprosenttisesti hömppää tosi-tv:tä katsoessaan ihminen voi päästää irti salaisimmat puolensa, antaa mielikuvituksensa lentää ja yksinkertaisesti ”nollata”.

Kumppanin etsimistä kilpailun tiimellyksessä, selviytymistä alastomana viidakossa, perheenäitien ökyelämää esikaupunkialueilla. Televisiokanavia selatessaan ei voi olla törmäämättä ilmeiseen seikkaan: tosi-tv-ohjelmia tulee joka tuutista ja jos jonkinlaista.

Tarjonta luo oman kysyntänsä, mutta myös kysyntä luo tarjontaa. Ihmiset viehättyvät tosi-tv-ohjelmista sukupuolesta ja älykkyydestä riippumatta – kyseistä ohjelmatyyliä kun ei pidetä mitenkään erityisen sivistävänä. Monet ohjelmat perustuvat nöyryyttämiseen, draamaan ja konflikteihin, joita saatetaan lietsoa alkoholilla.

Miksi sitten fiksut, vastuuntuntoiset ja hyväntahtoiset ihmiset katsovat tosi-tv-ohjelmia? Kliininen psykologi Renee Mill kertoi Kidspot-sivustolle.

Ihmisellä on useita eri puolia

Mill muistuttaa, että jokaisella ihmisellä on useita erilaisia puolia. Maskuliinisen pinnan alta voi löytyä feminiininen ulottuvuus. Tunnollinen ja mukautuva ihminen saattaa olla syvimmiltään kapinallinen.

Osan puolistaan ihminen näyttää ulkopuolisille, sillä hän kokee olevansa sinut niiden kanssa. Muihin puoliin suhtautuminen pitää ratkaista ja niitä on hallittava.

Yksi tapa hallita puolia, joita ihminen ei halua näyttää muille, on unelmoida. Tunnollinen ihminen haaveilee täydellisestä irtiotosta, epävarma henkilö johtajuudesta. 

– Tämä on tärkeää ”tasapainottavaa” psykologista työtä, Mill sanoo.

Toinen tapa hallita piiloteltuja puolia on leikkiä. Roolileikeissä ihmiset – niin, eivät vain lapset – asettuvat jonkun toisen asemaan. Roolileikkejä voi harrastaa myös sängyssä. "Alfauros” voi muuttua seksileikeissä alistuvaksi ja nauttia siitä, että nainen sitoo hänet.

Tosi-tv-ohjelmat tarjoavat ihmisille fantasiamaailman, jonka kautta ihminen voi purkaa salattuja puoliaan. Äärimmäisen älykäs nainen voi vapauttaa bimbon puolensa, tai puolisolleen uskollinen voi leikkiä ajatuksella parinvaihdosta.

Kun ihminen päästää salaiset puolensa valloilleen tosi-tv-ohjelman parissa ja antaa mielikuvituksensa lentää, hän voi tuntea olonsa hyvin tasapainoiseksi.

Tosi-tv auttaa "nollaamaan" ja tuo hauskuutta arkeen

Ei pidä myöskään unohtaa, että tosi-tv-ohjelmien katsominen on ”nollautumisaikaa”, joka rentouttaa ja antaa aivoille hengähdystauon ajattelusta. Hömpät ohjelmat ovat pakopaikka todellisesta maailmasta ja sen murheista.

Tirkistys muiden ihmisten arkeen tuo myös hauskuutta laskujen maksamisen ja pyykinpesun kyllästämään arkeen, muistuttaa Psychology Today.

Toisaalta esimerkiksi Täydelliset naiset -tosi-tv-konseptin (The Real Housewives) ohjelmat, joissa seurataan rikkaiden kotivaimojen elämää, maalaa kuvaa siitä, millaista elämä voisi olla, jos rahasta ei olisi puutetta. Samalla ohjelmat näyttävät, että täydellisyyden tavoittelu ja ylläpitäminen voi olla myös rankkaa ja kurjaa.

Lue myös:

    Uusimmat