FIA käynnistää tutkinnan F1-mestaruuden ratkaisusta – "Tahrasi lajin imagoa"

Kansainvälisen autoliiton FIA:n moottoriurheiluneuvosto on päättänyt käynnistää tutkinnan F1-mestaruuden ratkaisseen Abu Dhabin GP:n lopun tapahtumista.

Keskiviikkona Pariisissa kokoontunut neuvosto hyväksyi FIA:n puheenjohtajan Jean Todtin aloitteen yksityiskohtaisen selvitystyön tekemisestä. Neuvoston mukaan kauden ratkaisun tapahtumat "tahrasivat lajin imagoa".

F1-kausi päättyi skandaaliin, kun mestaruudessa viimeiseen kierrokseen asti kiinni ollut Lewis Hamiltonin menetti kisan voiton ja MM-tittelin turva-autotilanteen autettua Max Verstappenin takaisin peliin tuoreemmilla renkailla.

Mercedes teki turva-auton käytöstä kaksi protestia eri sääntökohtiin vedoten, mutta kilpailun tuomaristo hylkäsi ne molemmat. Tämän jälkeen Mercedes ilmoitti vievänsä asian FIA:n vetoomustuomioistuimeen.

Mercedeksellä on vielä torstai-iltaan asti aikaa toimittaa todisteensa ja lausuntonsa tuomioistuimelle, jolla on tämän jälkeen 30 päivää aikaa käsitellä tapaus uudelleen.

Saksalaisbrittiläisen tallin kritiikki kohdistuu erityisesti FIA:n kilpailunjohtaja Michael Masin päätökseen päästää vain Hamiltonin ja Verstappenin väliin jääneet kierroksella ohitetut autot kiertämään kärjen ohi letkan perälle.

Mercedeksen näkemyksen mukaan Hamilton olisi voittanut kisan, jos myös kaikkia Verstappenin takana olleita autoja olisi käsketty tekemään samoin. Tällöin kierrokset olisivat loppuneet kesken, ja maaliin olisi ajettu turva-auton perässä Hamilton kärjessä.

Moottoriurheiluneuvosto toteaa ratkaisutavan aiheuttaneen merkittävää hämmennystä kilpailunjohdon ja tiimien välille sekä kuljettajien että fanien keskuudessa, mikä on ollut omiaan tahraamaan lajin imagoa. FIA pyytää selvitystyöhön lausuntoja myös F1-kuljettajilta.

Lue myös:

    Uusimmat