Lakimies uskoo: F1-mestarin nimi voi vielä vaihtua – "Heillä ei ole yksinkertaisesti vaihtoehtoja"

Välimiesoikeuteen erikoistunut lakimies Duncan Bagshaw pitää Abu Dhabin osakilpailun lopun tapahtumia kiistattomasti sääntöjenvastaisina.

Kauden päätösosakilpailu ajettiin Abu Dhabissa jo toissa päivänä, mutta MM-sarjataulukon lopullisuuden suhteen eletään edelleen epävarmuuden aikaa. Max Verstappen on toistaiseksi mestari, mutta Mercedeksellä on vielä torstaihin asti aikaa kerätä todistusaineistoa valitustaan varten.

Abu Dhabin GP:n loppua hallitsivat turva-autoon liittyvät tapahtumat, jotka monien jakaman näkemyksen mukaan eivät noudattaneet lajin sääntökirjaa, kun vain osa kierroksella ohitetuista pääsi kiertämään kärkijoukon ja turva-auton ennen kisan jatkumista.

Jos turva-auto olisi normaalisti odottanut kaikkia kierroksella ohitettuja, kilpailu olisi luultavasti päättynyt turva-auton takana ajetussa letkassa Lewis Hamiltonin voittoon ja mestaruuteen.

Nyt Verstappen pääsi kuittaamaan britin ohi, kun turva-auton kurvattua sisään varikolle kilpailussa oli jäljellä vielä yksi kierros, jossa Red Bull -kuljettaja hyödynsi rengasetunsa Mersu-tähteen nähden.

– Mercedeksellä on perusteet oikeustapaukselle, ja pidän sitä melko todennäköisenä, että he vievät sen välimiesoikeuteen. Se päätös vaikutti niin paljon kisan lopputulokseen, että he saattavat kokea, ettei heillä ole vaihtoehtoa, arvelee kansainväliseen välimiesoikeuteen ja käräjöintiin erikoistunut juristi Duncan Bagshaw verkkosivusto Pitpassin haastattelussa.

Bagshaw'n näkemyksen mukaan F1:n kilpailujohtaja Michael Masi toimi yksiselitteisesti sääntöjenvastaisesti Abu Dhabin loppuratkaisussa, kun hän ei odottanut kaikkien kierroksella ohitettujen nousua ohi kärkikuskeista ja turva-autosta.

– Kilpailujohtaja teki päätöksen ottaa käyttöön sääntöpykälä, joka on, sanoisin, erittäin selvä ja melko yksiselitteinen siitä, mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tapahtua, Bagshaw lataa.

F1-sääntöjen mukaan turva-auton pitäisi odottaa kaikkien kierroksella ohitettujen ajamista ohitseen. Nyt ainoastaan kärkikaksikon Hamilton–Verstappen välissä olleet neljä autoa pääsivät tekemään näin ennen kisan jatkamista.

– Kaikki halusivat nähdä kisan loppuvan kilvanajoon, mutta sääntö on erittäin selvä siitä, että kierroksella ohitettujen autojen olisi pitänyt päästä ohittamaan kärkiautot ja turva-auton ennen kuin kisaa jatketaan, ja hän ei antanut tämän tapahtua, Bagshaw sanoo.

Bagshaw'n mukaan on erittäin tärkeää, että Mercedes vie oikeustaistonsa loppuun asti.

– Heillä on velvollisuuksia Lewis Hamiltonia, talliaan, sponsoreita ja monia muita ihmisiä kohtaan, joten kyse ei ole niinkään halusta haastaa tämä päätös, että he haluaisivat kauden ratkaistavan välimiesoikeuden käsittelyssä, vaan siitä, että heillä ei ole yksinkertaisesti vaihtoehtoja.

Brittilehti The Timesin mukaan Mercedes on harkinnut vetäytyvänsä Abu Dhabin päätösosakilpailua koskevasta kiistasta F1-sarjan maineen suojelemiseksi.

Kuskisarjan tappiosta huolimatta Mercedes pokkasi kauden päätteeksi valmistajien maailmanmestaruuden.

Lue myös:

    Uusimmat