F1-lehdistökatsaus: Valtteri Bottakselle kovaa riepottelua mediassa – ”Voi maksaa hänelle paikan Mercedeksellä”

Valtteri Bottas saa niskaansa kovia tuomiota, kun kansainvälinen F1-lehdistö perkaa yhdeksi viime vuosien klassikoista noussutta Saksan osakilpailua. Osa toimittajista on jopa sitä mieltä, että virhe Hockenheimin sateessa saattoi maksaa suomalaiselle ensi kauden paikan Mercedeksellä.

Bottaksella oli tilaisuus karsia Lewis Hamiltonin MM-johtoa reiluun 20 pisteeseen, kun britti oli ensin liukastellut itsensä ulos kärkikymmeniköstä. Nelossijasta taistellessaan Bottas kuitenkin sortui itse virheeseen ja hajotti autonsa seinään.

Kaiken kukkuraksi Hamilton nousi vielä Alfa Romeon saamien rangaistusten ansiosta yhdeksänneksi ja kasvatti mestaruustaistelussa etumatkansa 41 pisteeseen. Tämä oli kova isku Bottakselle, jolta odotetaan yhä lisää kisanäyttöjä ennen elokuun kesätauolla tehtävää päätöstä ensi kauden kuljettajista.

– Bottas tuskin pääsee MM-taistelun kannalta takaisin rinnalle virheensä jälkeen. On epätodennäköistä, että Hamilton lahjoittaisi hänelle toista näin mahtavaa tilaisuutta, näkee BBC:n F1-toimituksen esimies Andrew Benson.

– Ja nähtäväksi jää, kuinka tämä vaikuttaa suomalaiseen niin psykologisesti kuin tulevaisuutensa kannalta. Wolff odottaa edessä olevaa kesätaukoa päättääkseen, tekeekö hän jatkosopimuksen Bottaksen kanssa ensi kaudeksi. Nelossijalta ulos ajaminen, kun hän näytti olevan matkalla kakkoseksi, ja tiiminsä ruman viikonlopun sinetöiminen tuskin auttavat hänen asiaansa, Benson jatkaa.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Saksalaisen Auto Motor und Sportin Michael Schmidt on samoilla linjoilla Bottaksen tilanteesta.

– Aina kun Mercedeksen tilanne on kriittinen, tasoero Hamiltoniin näkyy. Tietysti sateellakin. Bottas hävisi 8,7 sekuntia 28 kierroksen aikana tallikaverilleen. Hamiltonin virheen jälkeen hänellä oli tilaisuus kuroa MM-pisteitä kiinni. Sen sijaan Bottas heitti auton menemään. Se voi maksaa hänelle paikkansa Mercedeksellä, Schmidt tylyttää.

Kovimman arvion Bottaksesta esittää Motorsport.comin saksankielisen sivuston päätoimittaja Ruben Zimmermann. Jo aiemmin saman linjauksen tehnyt toimittaja julistaa jo, ettei suomalaisesta ole maailmanmestariksi.

– Hockenheim oli oikeastaan lahja Bottakselle. Aivan kuten Malesia 2016 oli Nico Rosbergille. Vertaus ontuu hiukan, mutta sinun täytyy ottaa tällaiset lahjat vastaan, jos haluat tulla maailmanmestariksi. Bottas ei tehnyt sitä, Zimmermann sanoo.

– Yleisesti kisa ei ole ainoa, jota suomalaisen pitäisi miettiä. Jo lauantaina hän hävisi yli kolme ja puoli kymmenystä fyysisesti rasitetulle Hamiltonille. Viimeistään nyt voi sanoa, että ”uudesta Bottaksesta”, johon monet todella uskoivat Melbournessa, ei ole paljoa jäljellä.

Kaaoksen mestari Verstappen

Kisan voittanut Max Verstappen vahvisti mainettaan tulevana sadesään suurmiehenä. Yhdeksän sadekisaa putkeen voittaneen Lewis Hamiltonin romahduksen jälkeen Verstappen onnistui jälleen osoittamaan suuruutensa ”kaaoksen mestarina”, kuten hollantilainen De Telegraaf -lehti häntä kuvaili.

– Vain puolitoista tuntia loistokkaan Hockenheimin matkansa jälkeen Max Verstappen oli matkalla kotiin ja tajusi: tämä voitto oli suoraan oppikirjasta. Kaikessa unohtumattoman Saksan GP:n hektisyydessä, limburgerilainen ei koskaan alkanut hullutella, kirjoittaa lehden toimittaja Erik Van Haren.

21-vuotiaan kisaan mahtui vain yksi hetki, joka olisi voinut pilata kaiken. Kierroksella 27 Verstappen pyörähti radalla liukkailla mediumrenkailla, kun Red Bull oli laittanut hänet liian aikaisin kuivan sään kumeille.

– Verstappen spinnasi, teki kauniin piruetin kuin taitoluistelija renkailla ja kontrolloi RB15:tä. Siitä tuli pelastus päivään, joka vei hänet voittoon, Van Haren jatkaa.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Tekeekö Vettel sittenkään enempää virheitä kuin muu Ferrari?

Kesän mittaan kovaa kritiikkiä saanut Sebastian Vettel onnistui tekemään onnettomista lähtökohdista kelpo kisan. Saksalainen toipui lauantain turboviastaan ja rynni takarivistä aina kisan kakkoseksi asti. Italialaislehdistön epäluulo mestaria kohtaan hälveni taas hieman.

– Mies, jota on kritisoitu kaikista eniten monista virheistään, oli loppujen lopuksi eilen ainoa, joka ei tehnyt virheitä, kommentoi La Gazzetta dello Sportin Mario Salvini.

Ferrari heitti jälleen yhden mahdollisuuden menemään lupaavalta näyttäneen aika-ajon kariuduttua teknisiin vikoihin. Kaiken lisäksi kultapoika Charles Leclerc rysäytti autonsa ulos sateella.

– Realismia oli, että vain Leclercilla oli vauhtia voittoon asti, mutta (Vettel) ei ajanut ulos. Pinna Sebille, arvioi Gazzettan Luigi Perna.

– Me kritisoimme paljon Vetteliä hänen virheistään, mutta Leclerc tekee niitä ehkä enemmän, myöntää saman lehden Umberto Zapelloni.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Räikkösen taistelu Vetteliä vastaan jopa liikuttavan upeaa

Alfa Romeon Kimi Räikkösen kyky estää huomattavasti nopeammalla Ferrarilla ohi pyrkineen Sebastian Vettelin yritykset on noteerattu suomalaiskuskille suurta arvostusta tunnustavassa Italiassa.

Räikkönen karisti ensimmäisellä kerralla Vettelin kannoiltaan ja alkoi jopa tekemään tähän uutta eroa. Myöhemmin kisassa saksalaisella oli uusi tilaisuus, jonka Räikkönen jälleen torjui. Lopulta vasta Alfa Romeo -kuskin lipsahdus ulos märältä radalta auttoi Vetteliä pääsemään ohi ja nousemaan aina kisan kakkoseksi asti.

– Räikkönen oli jopa liikuttava. Jälleen yksi osoitus siitä, kuinka päätös hänen hylkäämisestään on ja pysyy paskana, tykittää kokenut F1-blogisti Leo Turrini.

F1-kausi jatkuu seuraavaksi Unkarin GP:llä jo tulevana viikonloppuna. Sen jälkeen alkaa elokuun loppuun asti jatkuva kesätauko.

Lue myös:

    Uusimmat