Euroviisujen täyskatastrofi oli vain 25 minuutin päässä – kuusi maata oli jäädä pois finaalista Israelin vuoksi

Paljastuksia Euroviisujen kulisseista! Erikoinen tapahtuma aiheutti hämmennystä 5:59
Töllötuomarit kävivät viisujen jälkeen läpi Euroviisuja ja kertovat erikoisista kulissien takaisista tapahtumista.

Euroviisujen finaalipäivä oli yksi pitkä kriisikokous EBU:n ja SVT:n välillä, kertoo VG. Finaalin epäonnistuminen jäi hyvin pienestä kiinni. 

Kuusi maata halusi vetäytyä Euroviisujen finaalista, uutisoi norjalaismedia VG. Yksi noista kuudesta maasta oli juurikin Norja. Maata edusti Gåte-yhtye kappaleellaan Ulveham.

– Harkitsimme vetäytymistä viime hetkiin asti. Meitä oli monta, jotka reagoivat siihen, että Israel sai mahdollisuuden käyttää Euroviisuja poliittisena välineenä, kommentoi yhtyeen jäsen Magnus Børmark VG:lle.

Jopa euroviisuvoittaja Sveitsin edustaja Nemo harkitsi vetäytymistä kisasta. Myös Kreikka, Iso-Britannia, Portugali ja Irlanti pohtivat viimeiseen asti leikin jättämistä kesken.

VG:n mukaan kyseiset maat pääsivät sopuun Euroviisut järjestävän Euroopan yleisradiounionin eli EBU:n ja viisuja isännöineen Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n kanssa osallistumisesta vain 25 minuuttia ennen finaalin alkua.

Israelin edustajien käytös ärsytti

Norjalaismedian mukaan Israelin mukanaolo Euroviisuissa ja sen tuoma suuri turvallisuusuhka sekä maan käytös viisuviikon aikana olivat syyt maiden mielenilmaisuun.

– Meidän yhteinen pointtimme oli, että emme halua osallistua Euroviisuihin ja tulla Israelin sotapropagandakoneiston hyväksikäyttämäksi. Osallistuimme viisuihin, koska pidimme musiikkia yhdistävänä tekijänä tilanteessa, jossa kaikki valitsevat puolen ja vihaavat toisiaan, Magnus Børmark sanoo. 

Alankomaiden edustajan, Joost Kleinin diskaaminen finaalista oli myös iso tekijä, joka johti siihen, että koko finaalipäivä oli VG:n kuvailun mukaan yksi pitkä EBU:n kriisikokous.

 

Lue myös:

    Uusimmat