Euroopan lääkevirasto EMA kertoo tänään kantansa Astra Zenecan koronarokotteen turvallisuudesta

0:44

Euroopan lääkevirasto EMA kertoo tänään arvionsa Astra Zenecan koronarokotteen turvallisuudesta liittyen mahdolliseen veritulppayhteyteen. EMA pitää asiasta virtuaalisen tiedotustilaisuuden alustavan aikataulun mukaan Suomen aikaa kello 17.

EMA on selvittänyt rokotteen mahdollista yhteyttä harvinaisiin verisuonitukoksiin sen jälkeen, kun useassa maassa on tullut ilmi rokotteen jälkeisiä veritulppatapauksia.

Eilen EMA:n rokoteosaston johtaja Marco Cavaleri kertoi, että hänen mielestään Astra Zenecan rokotteella on selvä yhteys veritulppiin. Cavalerin mukaan vielä ei ole tiedossa, mikä rokotteessa aiheuttaa veritulppia.

Kyseessä ei ollut kuitenkaan EMA:n virallinen kanta. Cavaleri antoi haastattelussa ymmärtää, että virasto olisi vahvistamassa rokotteen ja veritulppien yhteyden lähiaikoina.

EMA sanoi eilen, ettei virasto ole vielä päässyt arvioinnissaan lopullisiin johtopäätöksiin. Viime viikolla EMA:n asiantuntijat kertoivat, että Astra Zenecan rokotteen ja veritulppien välillä ei ole löydetty täsmällisiä riskitekijöitä mutta että tutkimukset jatkuvat.

EMA:n lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea aloitti eilen kolmipäiväisen kokouksensa, jossa on käsitelty myös mahdollista päivitystä suositukseen Astra Zenecan rokotteen käytöstä.

THL päättää rokotteen käytöstä EMA:n arvion jälkeen

Veritulppaepäilyt ovat saaneet useissa Euroopan maissa aikaan sen, että Astra Zenecan rokotteen käyttöä on keskeytetty tai kohdistettu uudelleen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaan Suomessa rokotetta annetaan tällä hetkellä vain yli 65-vuotiaille, koska heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä veren hyytymishäiriöihin.

THL kertoi aiemmin tänään päättävänsä rokotteen käytön jatkamisesta Suomessa, kun EMA:n arvio valmis.Tähän mennessä EMA on kertonut, että rokote on turvallinen ja tehokas, ja että sen hyödyt koronavirustaudin estämisestä voittavat mahdolliset riskit.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO painotti tiistaina, että Astra Zenecan koronarokotteen hyödyt ovat edelleen huomattavasti haittoja suuremmat.Astra Zenecan rokotteen nimi vaihdettiin maaliskuussa Vaxzevriaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja