HUSin johtajaylilääkäri ei huoahtaisi vielä: Seuraava tartuntapiikki ehkä touko-kesäkuussa, arvio heinäkuun normaalitilasta on optimistinen

0:44

Suomen koronatilannetta HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi pitää yhtenä Euroopan parhaista.

Koronavirustartunnat ovat Suomessa olleet viime päivinä laskusuunnassa. Mäkijärven mukaan tämä kertoo siitä, että sulkutila ja muutkin rajoitustoimet ovat tehonneet. Potilasmäärät sairaaloissa ovat kuitenkin edelleen korkeahkoja. HUS-alueen sairaaloissa oli 86 koronapotilasta, joista tehohoidossa 20.

Rajoitusten purku täytyy Mäkijärven mukaan tehdä maltilla.

– Täytyy olla malttia, mutta on hyvä alkaa suunnitella miten koronasta päästään pois ja missä järjestyksessä rajoituksia voidaan purkaa, ja miten tartunta- ja potilasmäärät käyttäytyvät. Tämä on nähdäkseni useamman kuukauden projekti, Mäkijärvi sanoi MTV Uutiset Livessä.  

STT:n hallituslähteestä saaman tiedon mukaan, jos kaikki menee suunnitellusti, heinäkuussa voidaan palata hyvin lähelle normaalitilaa.

– Onhan se mahdollista, ehkä vähän optimistinen näkemys. Korona on yllättänyt meidät monta kertaa. Suomi on kulkenut muita Euroopan maita parisen kuukautta jäljessä, jos tämä toteutuu, niin meillä on vielä yksi nousukohta mahdollisesti toukokuussa, kesäkuun alussa tiedossa.

Jotta voitaisiin päästä lähelle normaalitilaa, tulee Mäkijärven mukaan ilmaantuvuusluvun laskea kohti sataa ja mielellään sen alle.

– Tällöin puhutaan noin 50 tartunnasta vuorokaudessa Uudenmaan alueella.

Koronapandemialle on tyypillistä, että tilanteet muuttuvat nopeasti.

– Jokainen maa menee omalla aikataulullaan, mutta Suomen tilanne on ihan parhaita Euroopassa.

Mäkijärvi paljasti myös, koska toivoo itse pääsevänsä ulkomaanlomalle.

– Vuoden päähän toukokuulle 2022 on alustava varaus ulkomaanmatkalle Välimeren maihin. Jos pääsee aikaisemmin, niin hyvä juttu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja