Etkö meinaa saada unta? Sujauta ensi yönä villasukat jalkaan

Kärsitkö sinäkin univaikeuksista? Kokeile tätä helppoa kikkaa, josko lämpimät jalat toisivat unen paremmin mukanaan.

Syksyinen sää, ikkunoista vetää, lattia kylmää ja lakanat ovat kalseat. Tai sitten sisällä on ahdistavan lämmin, kuivattava sisäilma, joka tuntuu vievän kaiken raikkaan hapen.

Oli miten oli, jos kuitenkin huomaat illalla pyöriväsi sängyssä etkä meinaa saada unta sitten millään, on seuraavasta päivässä tulossa kertaheitolla raskaampi. Mikä siis neuvoksi?

Kokeile laittaa ensi yöksi jalkaasi lämpimät sukat. Sen lisäksi, ettet kärsi kylmistä jaloista – jotka muuten tuntuvat hyvin epämiellyttäviltä – voit saada nopeammin unta.

Jo vuosia sitten sveitsiläisessä tutkimuksessa kävi ilmi, että sukkien laittaminen yöksi jalkaan voisi auttaa saamaan paremmin unenpäästä kiinni. Mutta miksi?

Kehon lämpötila laskee, kun ihminen valmistautuu untenmaille sekä hänen ollessaan unessa. Unen syvimmässä vaiheessa ruumiinlämpötila voi olla jopa pari astetta alhaisempi kuin hereillä. Lämmin tunne varpaissa nopeuttaa ääreisverenkiertoa ja verisuonien laajeneminen helpottaa nukahtamista.

Oli miten oli, kannattaa tätä kikkaa kuitenkin kokeilla!

Vai kuulostaako sukkien kanssa nukkuminen inhalta ajatukselta: kuitenkin tulee liian kuuma? Laitakin jalkaasi mieluiten löysät villasukat, jotka voit potkia helposti pois jaloistasi yön aikana.

Toinen jippo onkin lähestulkoon päinvastainen: laita yöksi toinen jalka peiton alle, ja toinen ulos. Tämä viilentää omaa oloa –
tätä kannattaakin kokeilla kesällä.

Voit myös kokeilla käydä lämpimässä kylvyssä ennen unille menoa.

Kärsitkö unettomuudesta? Katso myös:

Lähde: Työpiste, Sleep.org

Lue myös:

    Uusimmat