"Et voi tehdä tuollaisia juttuja ja sitten esittää uhria" – suosikkistriimaajalle lätkäisty ikuinen pelikielto puhuttaa

Miten e-urheilijan valmennus käytännössä tapahtuu? Katso videolta esports-valmentaja Niklas"Nihvu"Hirvelän haastattelu. 3:30
Miten e-urheilijan valmennus käytännössä tapahtuu? Katso videolta esports-valmentaja Niklas "Nihvu" Hirvelän haastattelu.

Tanskalaisstriimaaja sai pysyvän pelikiellon huijaamisesta tammikuussa. Striimaja puolestaan syyttää pelin kehittänyttä yhdysvaltalaisstudiota vainoamisesta.

Tämän hetken suosituimpiin peleihin lukeutuva Apex Legends on täynnä erinäisiä pelin mekaniikkojen vikoihin perustuvia kikkoja, joiden avulla taitavat pelaajat voivat hankkia itselleen edun palvelimella. Vaikka kyse ei ole suoranaisesta huijaamisesta esimerkiksi aimbotin kaltaisen ohjelman käytön tavoin, on peliä kehittävä Respawn suhtautunut historiallisen nyrpeästi tiettyjen mekaniikkojen väärinkäyttöön.

Respawnin vihan sai tammikuussa tuntea nahoissaan suosittu tanskalaisstriimaaja Svend-Erik "Taxi" Høegh, joka hyllytettiin niin kutsutun "ultimate dashin" käytöstä. Kyseessä on kikka, jonka avulla pelihahmon saa hurjaan vauhtiin paljon tavanomaista nopeammin käyttämällä hyvin tarkkaa näppäinyhdistelmää, johon vaaditaan myös hahmon Ultimate-kyvyn käynnistäminen.

Twitterissä keskiviikkoiltana sanaisen arkkunsa avannut Høegh myöntää mekaniikan käytön, mutta samalla syyttää Respawnia kovin sanoin epäoikeudenmukaisesta kohtelusta ja valehtelusta ja kiistää rikkoneensa sääntöjä. Tanskalainen kertoo pelitilinsä olevan tällä hetkellä "huijaamisen johdosta" alkuperäisen 30 päivän sijaan elinikäisessä pannassa, jota on laajennettu koskemaan myös muita hänen Apex-pelitilejään.

– En ole koskaan huijannut enkä saanut edes sähköpostia pelikiellostani kuin vasta 16 tuntia sen jälkeen. Kysyin asiasta heti Hideoutsilta [Respawn-työntekijä Conor Ford], joka ilmeisesti oli tämän kaiken takana, ja hän päätti olla vastaamatta, Høegh sanoo.

Høegh muistuttaa, että monet samalla tavalla pelin mekaniikkoja rikkovat kikat ovat käytännössä sallittuja ja lukuisat pelin muut striimaajat sekä ammattilaiset käyttävät niitä jatkuvasti ja avoimesti. Näihin lukeutuu esimerkiksi pelistä poistuva "tap strafing" -tekniikka, joka oli taitavien Apex-pelaajien keskuudessa käytännössä pakollista opeteltavaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Kaksijakoinen vastaanotto

Twitter-keskusteluissa sävy on pitkälti kaksijakoinen. Monet kommentoijat pitävät Høeghin pannaa kohtuuttomana ja sättivät Respawnia suositun striimaajan "vainoamisesta" pelin lukuisten huijareiden metsästämisen sijaan. Pelikiellon lukuisten harmittelijoiden joukosta löytyy muun muassa Apex-ammattilainen ja vuoden 2021 Euroopan mestari Dan "rpr" Ušić.

– Tämä koko juttu hoidettiin surkeasti ja sen päälle, 30 päivän pelikielto? Siis mitä? Samalla minä joudun pelaamaan samoja huijareita vastaan joka ikinen päivä, Ušić kommentoi.

– Tässähän kaikkein oudointa on se, että he antavat sinulle pelikiellon bugin käytöstä mutteivät edes yritä korjata vikaa, eräs Twitter-kommentoija puolestaan pohtii.

Varsinkin asiaa puivassa Reddit-langassa sekä laajemmassa Twitter-keskustelussa konsensus on pitkälti kuitenkin se, että Høegh hankki itse pelikieltonsa ja hänen pitäisi nyt kestää tekojensa seuraamukset. Monet muistuttavat, että hän sai pelikiellon syystä ja kaiken lisäksi yritti kiertää sitä, mikä yleensä johtaa lähes kaikkien pelikieltojen tapauksessa rangaistuksen vakavoitumiseen.

– Sinun kannattaisi miettiä joku muu kanta kuin tämä "en tehnyt mitään väärin" -asema, ei tämä näytä sinun kannaltasi kovinkaan hyvältä. Sait pelikiellon, teit uuden käyttäjän kiertääksesi sen ja käytit samaa bugia uudestaan rankedissa. Et voi tehdä tuollaisia juttuja ja sitten esittää uhria, eräs Twitter-kommentoija summaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Lisää esports-uutisia Assembly.org-sivustolla!

Lue myös:

    Uusimmat