Estejuoksija Topi Raitasella harvinainen haaste Tokiossa – "Yhdeltä yöllä ei meikäläistä nähdä juoksemassa"

12:59
Millaiset menestysmahdollisuudet suomalaisilla yleisurheilijoilla on Tokion olympialaisissa? Asiantuntija Mika Järvinen vastaa.

Topi Raitanen avaa Tokion olympialaiset suomalaisyleisurheilijoiden osalta. Herätys on aikainen Raitaselle, mutta myös seuraajille Suomessa, 3 000 metrin esteiden alkuerät alkavat perjantaina Suomen aikaa kello 3.00.

Raitanen sanoi keskiviikkona Tokion kisakylästä, että helle ei ole niin paha kuin on ennakkoon mainostettu. Ei etenkään aamulla, taistelu finaalipaikasta alkaa paikallista aikaa aamuyhdeksältä.

– Enemmän jännittää aikainen aamu (kuin lämpötila), kun kisat ovat tyypillisesti myöhään aamulla. On tullut tehtyä sellaisia harjoituksia aamulla, että saa vireen nostettua aamuyhdeksäksi. Niitä suunnitelmia on tehty, mitä aamuun kuuluu. Tyypillisesti olen käynyt verryttelemässä kahdeksan tuntia ennen starttia kisapäivänä, mutta nyt ei yhdeltä yöllä meikäläistä nähdä juoksemassa, Raitanen naurahti.

– Vähän erilainen aamu, mutta Berliinissä onnistui hyvin samanlaisella rytmillä. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Niinpä niin, Berliinin EM-kisoissa vuonna 2018 alkuerä juostiin myös aamulla. Raitanen voitti eränsä silloisella ennätysajallaan 8.28,49. Olympialaisissa kyyti on kovempaa, mutta niin on Raitanenkin. Nykyinen ennätys on 8.16,57. Siihen ei todennäköisesti tarvitse venyä finaalipaikan saadakseen.

– Vuoden 2019 MM-kisoissa piti juosta 8.22 ja mitä tilastoja muistelen, niin harvoin on tarvinnut sitä kovempaa juosta. Tänä vuonna on valmistauduttu niin, että alkuerässä pystyy juosta alle 8.20 vahvalla lopulla. Se sopii itselleni, ihan sama mikä taktiikka tulee, olen valmis taistelemaan hyvästä sijoituksesta ja ajasta. Lähden siitä, että täällä pitää olla ennätysvireessä ja pystyä kovallakin vedolla juoksemaan alle 8.15 tai taistella suorista jatkopaikoista hyvissä kiritaistoissa, Raitanen sanoo.

Raitasella oli keskikesällä hankala vaihe, joka johtui riskiratkaisusta. Hän asui harjoitusleirillä Pajulahden alppimajamaisissa majoituksissa, mikä ei toiminut. Konkreettisimmin se näkyi, kun sitkeä juoksija joutui jättämään Tukholman Timanttiliigan kisan kesken heinäkuun alussa.

– Aina kun mennään korkeisiin olosuhteisiin, se on iso riskitekijä elimistölle ja palautumisen kanssa on haasteita. Suomessa oli siinä kohtaa vielä niin lämmin jakso, että en saanut hyvin nukuttua. Tuollaisessa tiiviissä kämpässä ei käytännössä ole ilmanvaihtoa, joten sisälämpötilat alkoivat olla niin kovat, että se vaikeutti palautumista harjoituksista. Kaikki harjoitukset menivät enemmän tai vähemmän väärään suuntaan ja Tukholman Timanttiliiga oli siinä viimeinen niitti. Oli parempi lähteä kotiin, Raitanen avaa.

Riskikokeilun jälkeen Raitanen pääsi takaisin hyvälle uralle. Ennen Sagan viimeistelyleirille lähtöä Raitanen juoksi Joensuussa kolmentonnin sileän ennätysaikaansa, hänen sanojensa mukaan tulos oli "siedettävä". Sagassa harjoitukset ovat kulkeneet ja Raitasesta huokuu luottamus omaan kuntoon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja