Tutkimus: Perimä selittää 80 prosenttia autismikirjon häiriöistä

Noin 80 prosenttia autismikirjon tapauksista selittyy tuoreen tutkimuksen perusteella perinnöllisellä alttiudella. Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Tutkijat päätyivät arvioonsa analysoimalla uudelleen aiemman tutkimuksen aineistoja. Analyysissa oli mukana 38 000 kaksosparia, 2,6 miljoonaa sisarusparia ja lähes 900 000 puolisisarusparia. Heistä 15 000:llä diagnosoitiin autismikirjon häiriö.

Autismikirjon häiriöiden periytyvyys on tiedetty pitkään, mutta eri tutkimuksissa perimän vaikutus on arvioitu hyvin eri suuruiseksi. Nyt julkaistussa tutkimuksessa autismikirjon tapauksista 83 prosenttia selittyi perinnöllisellä alttiudella ja 17 prosenttia ympäristötekijöillä.

Tutkijat pitävät analyysiaan luotettavana, mutta muistuttavat tämän kaltaisiin tutkimuksiin sisältyvän monia menetelmällisiä haasteita, joiden takia tuloksia kannattaa aina tulkita varoen. Tulokset kuitenkin vahvistavat näyttöä perimän vahvasta roolista autismikirjon synnyssä.

Myös raskaudenaikaiset infektiot saattavat olla yksi autismikirjon häiriöille altistava tekijä, mutta tarkkaa mekanismia ei tunneta.

Autismi on yleensä alle kolmevuotiaana ilmenevä aivojen kehityshäiriö, joka muun muassa vaikeuttaa ilmeiden ja eleiden sekä niillä välitettävien tunteiden tulkitsemista.

Pelkän autismin sijaan nykyään puhutaan laajemmin autismikirjosta, johon lukeutuvat muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot. Autismikirjon häiriö on noin yhdellä sadasta.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat