Eroon kaikista paheista – näin se onnistuu

Paheet tahdittavat arkea ja rajoittavat pahimmillaan tiettyjen tavoitteiden saavuttamista elämässä, mutta kuinka niistä voi todella päästä eroon?

Paheet ovat pahimmillaan kokonaisvaltaisen terveyden vihollisia, joista moni toivookin pääsevänsä eroon. Oikeilla vinkeillä paheiden selättäminen voi kuitenkin olla yllättävän helppoa!

Ajattele positiivisesti

Omien saavutusten väheksyminen tai itsekurin puutteen korostaminen johtavat miltei poikkeuksetta siihen, että paheiden selättäminen ei onnistu. Orientoitumalla ajattelemaan positiivisesti ja kannustamalla itseään kuka tahansa voi luoda ilmapiiriä, jossa on parempi onnistua. Uskomalla omiin saavutuksiin voi saada aikaan ihmeitä!

Älä eliminoi paheita – korvaa ne

Lähtökohdaksi paheista eroon pääsemiselle olisi tärkeää ottaa oikea ajatusmalli: sen sijaan, että toiveena olisi paheiden täydellinen eliminoiminen, olisi tärkeää pyrkiä korvaamaan paheet. Korvaavan toimintamallin ei tarvitse juurikaan muistuttaa pahetta, sillä tärkeintä on se, että mielessä on vaikeita hetkiä varten vaihtoehtoinen ratkaisu tunnetilan kohtaamiselle.

Paheet kertovat usein tarpeista, jotka esimerkiksi stressi tai tylsistyminen saattavat laukaista. Pohtimalla syitä ja laukaisevia tekijöitä paheiden taustalla voi niiden korvaaminen osoittautua yllättävän helpoksi.

Ratkaisu voi olla yksinkertainen

Varautumalla jo etukäteen tunnetiloihin, jotka ajavat paheisiin, helpottuu paheiden korvaaminen: jos hermostuessa tulee purtua kynsiä, kannattaa suunnitella hermostumisen varalle joku toinen toimintatapa, joka on helppo toteuttaa silloin, kun kohtaa tunnetilan seuraavan kerran. Sama pätee myös esimerkiksi tupakointiin: on erityisen tärkeää laatia suunnitelma sen varalle, kun alkaa tehdä mieli tarttua savukkeeseen.

Useat paheet ovat sidoksissa tiettyyn ympäristöön tai tiettyihin tilanteisiin. Jotta paheiden selättäminen onnistuu, on hyvä miettiä etukäteen myös niitä tilanteita ja paikkoja, joissa paheisiin tulee sorruttua usein. Ainakin alkuun saattaa olla helpompi vältellä pahimpia laukaisijoita ennen kuin uudet toimintamallit tuntuvat tutuilta.

Yhdistä voimasi läheisten kanssa

Haasteiden kohtaaminen elämässä voi usein olla huomattavasti helpompaa silloin, kun koko taakkaa ei tarvitse kantaa yksin. Tästä syystä myös paheiden selättäminen voi olla huomattavasti helpompaa silloin, kun suunnitelman tekee yhdessä jonkun läheisen kanssa. Esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen tai laihduttaminen voi helpottua hyvinkin paljon silloin kun tavoitteista yrittää pitää kiinni läheisensä kanssa yhdessä.

Silloin kun paheita yritetään selättää yhdessä, voi läheisestä saada tukea ja turvaa niin onnistumisten kuin epäonnistumistenkin hetkellä. Usein ulkopuolisten saattaa olla vaikeaa samaistua paheidensa kanssa taistelevan tunteisiin, mutta samassa tilanteessa paheitaan selättämään pyrkivä läheinen voi olla korvaamaton tuki.

Ympäröi itsesi oikeilla ihmisillä

Etenkin silloin kun paheista yritetään päästä eroon, on tärkeää, että ilmapiiri on positiivinen ja ruokkii paheisiin sortumista mahdollisimman vähän. Saattaa olla parasta jättää kahvitauko välistä tai kieltäytyä lähtemästä ulos tupakkaseuraksi, jos tavoitteena on päästä eroon kofeiiniriippuvuudesta tai tupakoinnista.

Varaudu epäonnistumisiin

Varaudu jo etukäteen epäonnistumisiin. Erittäin harva onnistuu taistossaan paheita vastaan ensimmäisellä kerralla – ja ilman pienintäkään harha-askelta. Varautumisella on se tarkoitus, että epäonnistumisen hetkellekin on silloin suunnitelma valmiina – tällöin epäonnistuminen ei anna lupaa totaaliselle retkahtamiselle vaan tukee sitä, että on yksinkertaisesti noustava suosta ja yritettävä uudelleen!

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja