Eroon ilmavaivoista – Testaa 6 tehokasta vinkkiä!

Ilmavaivat ovat kiusallinen, kivulias, inhottava ja sangen yleinen vaiva. Lue vinkit, joiden avulla voit päästä eroon turvotuksesta!

Grandparents.com sivusto neuvoo, kuinka voit helpottaa turvonnutta oloa.

Apua apteekista

Hiilitabletit ja simetikoni auttavat hajottamaan isoja ilmakuplia ja siten ne estävät ilman kerääntymistä vatsaan. Ilman on yhä päästävä ulos, mutta lääkkeet tekevät siitä helpompaa ja mukavampaa.

Myös laktoosi-intolerantikoille on lääkkeitä, jotka mahdollistavat maitotuotteiden syömisen. Jos sen sijaan hedelmäsokeri eli fruktoosi saa vatsasi turpoamaan, ei sinun auta kuin pitäytyä erossa siitä.

Joogaa

Ilmavaivoja voi helpottaa luonnollisesti joogaamalla, vinkkaa joogakoulun omistava Carol Shwidock. Swidock suosittelee tekemään Pavanamuktasana -asennon ensin oikealla puolella, jotta ilma saadaan laskeutumaan, ja sitten vasemmalta, jolloin ilma poistuu.

1. Makaa selälläsi.

2. Hengitä sisään ja tuo oikea polvesi rinnallesi. Kiedo käsivartesi polven ympärille. Hengitä ulos ja tuo leukaasi eteenpäin kohti polveasi.

3. Pysy asennossa neljän hengityksen ajan, sitten vapauta käsivartesi ja jalkasi ja tuo pääsi takaisin maahan.

4. Toista vasemmalla puolella.

Muokkaa ruokavaliotasi

Ilmavaivoista kärsivän tulisi välttää kuitua, selluloosaa, vehnää, ristikukkaisia vihanneksia kuten parsakaalia ja kukkakaalia, sekä papuja. Mikäli on herkkä laktoosille tai fruktoosille, olisi syytä pysytellä erossa maitotuotteista ja prosessoiduista ruuista.

Australialainen ravintotieteilijä Sue Shepherd on kehittänyt FODMAP -dieetin, joka on auttanut yliherkkyyksistä ja ilmavaivoista kärsiviä. Voit itsekin yrittää korvata vaivoja aiheuttavia ruokia sellaisilla, jotka eivät saa kaasua karttumaan. Aloita esimerkiksi näistä:

  • Käytä riisimaitoa lehmän maidon sijaan
  • Syö banaaneja, mustikoita ja melonia, mutta älä nauti omenoita, persikoita tai luumuja
  • Suosi gluteenittomia viljoja ja spelttiä vehnän ja rukiin sijasta
  • Nauti bambun versoja, bok choyta, porkkanaa, selleriä, maissia, munakoisoa, vihreitä papuja, salaattia, ruohosipulia, palsternakkaa, kurpitsaa ja tomaattia, mutta älä artisokkaa, parsaa, brysselinkaalia, parsakaalia, kaalia, okraa, sipuleita tai herneitä.
  • Korvaa valkosipuli valkosipuliöljylllä.

Käy lääkärissä

Jos sinulla on säännöllisesti epämukavaa turvotusta tai vatsakramppeja aterioinnin jälkeen kannattaa käydä lääkärissä. Voit kärsiä esimerkiksi bakteeriston liikakasvusta, Crohnin taudista, keliakiasta, syömishäiriöstä tai vaikkapa laktoosi-intoleranssista.

Eroon ilmakuplista

Röyhtäily on seurausta ilman nielemisestä. Päästäksesi siitä eroon vältä hiilihapotettuja juomia, älä syö tai juo liian nopeasti, polta tupakkaa tai jauha purkkaa.

Mikäli röyhtäilet paljon, käy lääkärissä. Kyse voi olla vatsahaavasta, sappirakon ongelmista, tyrästä, ruokatorven alemman sulkijalihaksen heikentymisestä tai vaikkapa ruokatorven haavautumasta.

Älä stressaa

Ahdistus voi johtaa röyhtäilyyn ja ilmavaivoihin. Hermostuneina tapaamme nieleskellä enemmän sekä hengittää nopeammin ja pinnallisemmin, ja siten saamme enemmän ilmaa sisäämme. Kun hermostut, hengitä näin: hengitä sisään neljän sekunnin ajan, ja anna ilman täyttää vatsasi ja rintakehäsi. Pidätä neljän sekunnin ajan, ja hengitä sitten ulos neljän sekunnin ajan ja pidä jälleen neljän sekunnin ajan taukoa. Toista.

Lähde Grandparents.com

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja