Erikoinen käytösopas Suomeen – allekirjoitatko nämä vinkit?

Pohjoismaiden matkailuun suuntautunut sivusto neuvoo turisteja käyttäytymään oikein Suomeen matkatessaan. Ovatko suomalaiset todella tällaisia?

Go Scandinavia -sivusto listaa menovinkit Suomeen matkaaville turisteille. Sivusto on listannut vinkeiksi 10 asiaa joita Suomessa ei kannata tehdä, mutta vinkit voivat ihmetyttää jopa paikallisia. Mitä mieltä olet esimerkiksi siitä, ettei Suomessa vierailevia turisteja kehoteta tippaamaan?

Älä keskeytä keskustelua

Oppaassa kerrotaan, että keskustelun keskeyttäminen on yleisesti töykeää, vaikkei sitä pidetä huonona asiana. Suomessa sen sijaan toisen keskeyttäminen ei ole hyväksyttävää. Suomessa toisen kuuntelu on tärkeä taito, eivätkä suomalaiset luota ihmisiin, jotka puhuvat liikaa sanoessaan kuitenkin vähän. Ulkomaalaisten mukaan hiljaisuus voi olla hämmentävää, mutta suomalaiset eivät harrasta smalltalkia. Suomessa jokaisella sanalla on sanoma.

Älä kehuskele

Opas kehottaa olemaan kerskailematta. Kukaan ei pidä tärkeilevistä kehuskelijoista, mutta erityisesti suomalaisilla on vähän sietokykyä moiselle käytökselle. Suomalaiset pitävät harvoin meteliä mistään. Nöyryydellä pääsee pitkälle, ja vaatimattomuus on suurimpia hyveitä.

Rajoita julkisia tunteenosoituksia

Pidätkö julkisista hellyydenosoituksista? Älä tee niitä Suomessa!

Kävely käsi kädessä rakkaan kanssa on hyväksyttävää ja jopa romanttista kaikkialla maailmassa, mutta tämä on Helsinki, ei Italia. Pidä intohimoisen haparoinnit ja kosteat pussailut yksityisasianasi. Suomalaiset eivät ole koskettelevaa kansaa, joten vältä tunteidesi näyttämistä missään olosuhteissa. Koskettelua voidaan pitää holhoavana. Yleensäkin, suomalaiset pitävät omasta tilastaan joten pidä kätesi omalla alueellasi, ellet ole tervehtimässä jotakuta virallisella kädenpuristuksella.

Tippaa vähemmän

Opas muistuttaa myös, että Suomessa tippaaminen ei ole muiden pohjoismaistenkaan maiden tapaan pakollista. Opas kehottaa, että yleisesti liikaa tippaamista kannattaa välttää, koska paikalliset eivät tiedä miten reagoida tilanteeseen ja kuvittelevat helposti asiakkaan tehneen virheen antaessaan "liikaa" rahaa.

Älä saavu kutsumatta

Kun vierailet paikallisen luona, teet sen vain kutsusta, tai ainakin järjestämällä tapaamisen. Jos saavut vierailulle ilmoittamatta etukäteen, voit jäädä suljetun oven taakse. Jos olet tehnyt suunnitelmia isännän tai emännän kanssa, ole täsmällinen. Tyhjien lupausten antaminen ei kanna pitkälle. Jos sovit treffit suomalaisen kanssa, he pysyvät suunnitelmissa. Suomalaiset ovat täsmällisiä ja luotettavia, opas muistuttaa.

Riisu kenkäsi

Suomessa vierailevia kehotetaan myös riisumaan kenkänsä ennen kuin he astuvat toisen kotiin. Useimmissa suomalaistalouksissa kengät riisutaan ovella, ja asunnossa kävellään sukkasillaan tai töppösillä. Kaikissa kodeissa näin ei tehdä, joten jos olet epävarma, kysy. Jos ovensuussa on kenkiä, se antaa osviittaa talon tavoista.

Älä kommentoi Suomen jääkiekkomaajoukkuetta

Älä kommentoi Suomen jääkiekkomaajoukkuetta, ellei se ole positiivista. Älä puhu Ruotsin joukkueesta, ellei se liity oleellisesti keskusteluun. Suomen ja Ruotsin historia ei aina ole ollut yksinkertainen, ja jääkiekko näiden kahden joukkueen välillä edustaa rauhanomaista kilpailua. Seuraa kaikkia perinteisiä urheilulajeja uskonnollisesti ja suurella intohimolla.

Älä tuijota sauvakävelijöitä

Kun näet paikallisia sauvakävelijöitä, älä tuijota heitä kuvitellen, että maailma on mennyt sekaisin. Maratonit ja sauvakävelyt ovat uusimpia fitness-villityksiä Helsingissä. Toiminta on kuin hiihtoa ilman suksia. Se voi näyttä hieman hassulta ja kömpelöltä, mutta se on sen arvoista lajin tehokkuuteen verrattuna.

Kaiken kaikkiaan suomalaisista

Kaiken kaikkiaan, ensisilmäyksellä paikalliset suomalaiset vaikuttavat vihamielisiltäkin, mutta älä anna ensivaikutelman pettää. Näennäisestä vakavat ja kuivat suomalaiset omaavat terävän ja sarkastisen huumorintajun. Koska he seuraavat paljon kansainvälisiä uutisia, heillä on paljon mielipiteitä asioista ja he voivat käydä tilaisuuden tullen syviäkin keskustelua.

Lisäksi oppaassa neuvotaan olemaan vertailematta Suomea muihin maihin ja olemaan käyttämättä vaatteita saunassa.

Lue myös:

AVA/Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja