Erdogan vaati jälleen kurdien palauttamista – miksi asia on Turkille niin tärkeä?

Erdoganin vaatimukset Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle kovenevat - mistä on kyse? 3:22
Miksi kurdikysymys nousee usein esiin Turkin presidentin puheissa? Katso asiantuntijan näkemys asiaan.

Turkkilaismedian mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vaatinut Suomea ja Ruotsia luovuttamaan noin 130 kurdia. Miksi kurdikysymys on Turkille niin tärkeä?

Turkin valtiollisen uutistoimiston mukaan Erdogan piti Turkin valtapuolue AKP:n nuorisojärjestölle pitkän puheen ja yleisökysymykseen vastatessaan hän puhui vaatimuksestaan luovuttaa noin 130 kurdia takaisin Turkkiin.

– Kyseessä ei ole minkäänlainen virallinen vaatimus vielä, Suomen Lähi-idän instituutin säätiön asiamies Anu Leinonen kertoo.

Kurdikysymys nousee usein esille Erdoganin puheissa. Leinosen mukaan asia on Turkille hankala, sillä maassa on iso kurdivähemmistö.

– Vähintään 15 prosenttia, todennäköisesti yli 12 prosenttia väestöstä on kurdeja ja heillä on hyvin minimaaliset kulttuurioikeudet, Leinonen sanoo.

Turkin naapurissa Syyriassa kurdeilla on käytännössä oma itsenäisesti hallitsema alue.

– Virallinen Turkki eli AKP on huolissaan siitä, että Turkin kurdit vaativat vastaavanlaisia oikeuksia, Leinonen toteaa.

Onko hävittäjäkaupoista apua Nato-jäsenyyden ratifioinnissa?

Amerikkalaiset ovat tekemässä hävittäjäkauppoja Turkin kanssa. Voiko se edesauttaa Suomen ja Ruotsin etenemistä Natoon ja Turkin hyväksyntää?

– Turkki ei ole virallisesti kytkenyt asioita toisiinsa. On kuitenkin oletettu, että oikeasti vastustus olisi myös suunnattu Yhdysvaltoja suuntaan ja yksi hinta olisi nämä F-16-hävittäjät. Tämä on merkittävä askel, mutta on eri asia riittääkö se, Leinosen pohtii.

Tilannetta saattaa hankaloittaa se, että samaan aikaan Yhdysvallat valmistelee F-35-hävittäjäkauppoja Kreikan kanssa. Leinosen mukaan Turkki näkee tämän epäreiluna, sillä Kreikka saisi näin edistyneempää teknologiaa.

Lue myös:

    Uusimmat