Entinen puhemies Eero Heinäluoma MTV Uutisten uhkailukyselystä kansanedustajille: "Paha ja vastenmielisen iso luku"

Eduskunnan entinen puhemies, europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) tuomitsee kansanedustajien uhkailun.

MTV Uutisten eilisen selvityksen mukaan reilu kolmannes kyselyyn vastanneista 105:stä kansanedustajista on joutunut eriasteisen uhkailun kohteeksi tällä vaalikaudella.

– Kuulostaa erittäin erittäin pahalta ja vastenmielisen isolta luvulta, Heinäluoma kommentoi kyselyä MTV:n Uutisextran haastattelussa.

– Tärkeintä on se, että kansanedustajat voivat tehdä sen työnsä, jota varten äänestäjät ovat heidät asettaneet ja siinä ei saa olla tällaista uhkailua mukana.

Heinäluoma pitää hätkähdyttävänä entiseen pääministeriin ja nykyiseen kansanedustajaan Juha Sipilään (kesk.) kohdistunutta suojatiehyökkäystä viime viikon torstaina. Konkaripoliitikko toivoo, etteivät sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä tulevat uhkaukset vähennä suomalaista tapaa päästä kohtaamaan poliitikkoja kasvokkain.

– Meidän kannattaa pitää kiinni siitä, että päättäjät ovat tavattavissa, eivätkä he etäänny turvamiesten taakse, Heinäluoma sanoo.

Katso koko video hyökkäyksestä tästä: 
MTV Uutisten saama video näyttää Juha Sipilään kohdistuneen hyökkäyksen: Tönäisy suojatiellä, näin ex-pääministeri horjahti 2:10

Yleisimmin uhkailua tapahtuu sosiaalisessa mediassa, mutta kansanedustajat saavat paljon uhkauksia myös sähköpostilla. Kahdeksan kansanedustajaa oli kohdannut uhkailijan kasvokkain ja seitsemän puhelimitse.

Puhemiesten käytettävä valtaansa eduskunnassa

Kesäkuussa eduskunta ei antanut lupaa perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuojan poistamiseen.

Valtakunnasyyttäjä Raija Toiviainen olisi asettanut Mäenpään syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Entinen puhemies kovistee puhemiehistöä. Sanomisen rajat pitää pystyä asettamaan tiukasti nimenomaan eduskunnassa. Puhemiehellä on moni keinoja suitsia kansanedustajien kielenkäyttöä. 

– Kyllä eduskunnan puheiden valvonnan pitää olla siellä eduskunnan puolella puhemiesten toimesta tehtävänä, ei yleisellä syyttäjällä.

Uutisextran haastattelussa Eero Heinäluoma kommentoi myös MTV Uutisten kyselyä SDP:n piiripäättäjille joulukuussa. Heinäluomaa kannatti SDP:n seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi 35 prosenttia vastaajista. 

Lue myös:

    Uusimmat