Elintärkeä D-vitamiini – tiesitkö näitä faktoja?

Suomalaisille D-vitamiini on kenties vitamiineista tutuin, mutta silti vain harva on tietoinen kaikista vitamiinin vaikutuksista.

Elimistö tarvitsee D-vitamiinia vastustuskyvyn ylläpitoon. D-vitamiini on tärkeää myös luustolle, kuten kalsiumkin, joka ei imeydy elimistöön ilman D-vitamiinia. Lisäksi se edistää myös fosforin imeytymistä elimistöön. D-vitamiini osallistuu luun uudismuodostukseen ja aineenvaihduntaan ja on tärkeä myös lihasten tasapainolle ja tätä kautta koko kehon pystyssä pitämiselle.

Iho valmistaa D-vitamiinia kesäisin auringonvalosta hormonitoiminnan avulla. Auringosta kesällä saatu D-vitamiini säilyy elimistössä aikuisilla keskimäärin vain noin 1,5 kuukautta. Suomalaiset tarvitsevatkin D-vitamiinilisää talvikuukausina. Myös rasvainen kala sekä vitaminoidut maidot ja ravintorasvat ovat hyviä D3-vitamiinin lähteitä. Jos kuitenkin ravitsemus on yksipuolista, jää D-vitamiinin saanti liian vähäiseksi. Silloin riittävän D-vitamiinisaannin voi helposti varmistaa käyttämällä ravintolisiä.

Vahvasta D-vitamiiniannoksesta hyötyvät erityisesti ikä-ihmiset, raskaana olevat ja imettävät naiset sekä henkilöt, joiden luut ovat heikentyneet tai vaarassa heikentyä, esimerkiksi keski-iän lähentyessä. Suomen terveysviranomaiset suosittelevat D-vitamiinivalmisteista D3-muotoa, joka on elimistölle luontainen D-vitamiinimuoto ja imeytyy jopa 70 % paremmin elimistöön kuin D2-vitamiini.

Lue myös:

Lähde: Deski

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat