"Elät pelossa, varjoissa ja sinua vainotaan" – Qatarin kisojen julkisivun takaa paljastuu ruma totuus seksuaalivähemmistöjen kohtelusta

7:40
Kuolemanloukut maailman seuratuimman viihdekarnevaalin näyttämönä – tämä on Qatarin MM-kisojen inhimillinen hinta

Qatarissa seksuaalivähemmistöjen edustajia värvätään viranomaisten ilmiantajiksi suojelua vastaan. Tapauksesta uutisoi muun muassa brittilehti Guardian.

Lehti on haastatellut Yhdysvalloissa nykyisin asuvaa lääkäriä Nasser Mohamedia, joka pitää edelleen aktiivisesti yhteyttä satoihin qatarilaisiin sateenkaari-ihmsiin. Tohtori Mohamed kampanjoi myös itse seksuaalivähemmistöjen puolesta.

Guardian kertoo, että Qatarin viranomaiset värväävät homoseksuaaleja auttamaan viranomaisia selvittämään seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten henkilöllisyyksiä.

Vastineeksi ilmiantajille luvataan suojaa viranomaisten väkivallalta ja mielivallalta.

– Monetkaan qatarilaisista homoista eivät tiedä toisistaan, koska sillä tavalla on turvallisempaa. Jos virkavalta löytää yhden, he yrittävät jäljittää koko sosiaalisen verkoston.

– Joitain pahoinpideltyjä pidätettyjä on värvätty toimimaan agenttena, tohtori Mohamed kertoo.

Qatarissa ”ehkäisevän turvallisuuden viranomainen” on vastuussa homoseksuaalien etsimisestä.

Lääkäri kertoo Guardianille, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvat jalkapallon MM-kisojen vieraat ovat turvassa vainolta, mutta paikallisille sateenkaari-ihmisten oikeuksia tukeville tilanne on päinvastainen.

– Millaista on olla seksuaali- ja sukupuolivähemmistön edustaja Qatarissa? Elät pelossa, varjoissa ja sinua vainotaan. Joudut valtion siunaaman henkisen ja fyysisen kaltoinkohtelun uhriksi, Nasser Mohamed sanoo.

Mielivaltaisia pidätyksiä

Viime kuussa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportoi Qatarin viranomaisten mielivaltaisesti pidättäneen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia ihmisiä. Viranomaisten kerrotaan kohdelleen kiinni otettuja huonosti.

HRW:n tiedossa on myös menneiltä vuosilta useita tapauksia, joissa pidätettyjä on hakattu, piinattu ja ahdisteltu seksuaalisesti poliisin toimesta.

Ihmisoikeusjärjestö vaatii Qataria poistamaan syrjivät lait ja sen sijaan suojelemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia lainsäädännöllä. Qatarissa myös muun muassa avioliito ulkopuolinen seksi on rikos.

Fifa on vakuutellut sitoutumistaan kisoihin, joista kaikki voivat nauttia turvallisesti. Qatar on puolestaan luvannut syrjinnästä vapaat kisat, mutta on myös muistuttanut maan ”konservatiivisesta” luonteesta.

Kisojen järjestelykomitea on muistuttanut, että Qatarissa kaikenlaisiin julkisiin hellyydenosoituksiin, suuntautumisesta riippumatta, suhtaudutaan paheksuen.

Lähde: The Guardian.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja