Mainos

Eläkeikäisten työtekijöiden määrä on yli nelinkertaistunut 2000-luvulta – 78-vuotias kassatyöntekijä Pirjo: "Täällä näkee ihmisiä ja todellista arkielämää, mitä ei yksin kotona istuessa näe"

1:54

Eläkkeellä olevien työntekijöiden määrä kasvaa tuhansien vuosivauhdilla. Heitä on nyt jo 77 000 henkilöä, ja määrä on nelinkertaistunut 2000-luvulla. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan se helpottaa työntekijöiden saatavuusongelmia. 

Pian 78 vuotta täyttävä Pirjo Tiainen on työskennellyt Keravan Prismassa kuusi vuotta - normaalisti viisi päivää viikossa.

Mikä sai Tiaisen hakeutumaan takaisin työelämään?

– Se, että jäi yksin. Täällä näkee ihmisiä. Näkee sitä todellista arkielämää, mitä ei yksin kotona istuessa näe. Ei sinne kukaan tule, Tiainen vastaa. 

Eläkeikäisiä houkutellaan jäämään töihin

– Ollaan lähdetty likipitäen nollapisteestä ja nyt ollaan noin 80 000 työllisen tasolla, tutkimuspäällikkö Heikki Räisänen Työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo.

Räisäsen mukaan tilanteeseen on vaikuttanut ihmisten terveydentila, motivaatio tehdä työtä ja työelämän muutokset.

– Ja varmaan osaltaan myöskin työvoiman saatavuusongelmat, eli monia eläkkeelle lähtöä suunnittelevia houkutellaan jatkamaan töissä ja tehdään esimerkiksi uusi sopimus henkilön kanssa, joka saavuttaa eläkeiän, Räisänen kuvailee.

Tiaisen lisäksi Keravan Prismassa työskentelee pari muutakin eläkeläistä, ja lisäksi eläkkeelle suuntautuvia on tarkoitus suostutella jäämään töihin. Senioreita pidetään hyvänä roolimalleina.

– Joku nuorempi sanoo, että nyt minua vähän väsyttäisi, ja tuolla yli seitsemänkymppinen painaa täysillä, niin ei paljon uskalla valitella sen jälkeen, sanoo Keravan Prisman johtaja Mirva Neva-aho-Simonsen naurahtaen.

– On kyllä hienot roolimallit. He ovat vähän kuin meidän mummoja omasta takaa.

Tiainen aikoo jatkaa työskentelyä Prismassa niin kauan kuin kykenee.

– Niin kauan kun jalat ja pää kestävät, ja niin kauan kuin huolivat.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja